Kotlet mielony z jajkiem a'la tatar

0 (0 ocen)

Kotlet mielony z jajkiem a'la tatar.

Składniki:

  • 0,5 kg łopatki wieprzowej
    0,5 kg szynki wieprzowej
    2 cebule
    1 bułka namoczona w mleku
    1jajko
    2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
    sól
    pieprz świeżo zmielony
    majeranek
    maggi
    harissa
    olej do smażenia
    żółtko

Kotlet mielony z jajkiem a'la tatar - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na oleju, ostudzić. Bułkę namoczyć w mleku. Jak będzie miękka wycisnąć, przełożyć na sito i jeszcze wydusić. Mięsa zmielić. Tylko takie kotlety mielone są wspaniałe. Przełożyć mięso do miski, dodać przesmażoną cebulę, wyciśniętą bułkę ,jajko, śmietanę, przyprawy. Wyrabiać w misce, najlepiej ręką. Formować kulki, rozpłaszczyć. W każdym kotlecie zrobić otwór małym kieliszkiem i smażyć najlepiej na dobrej teflonowej patelni bez mąki czy też bułki tartej. Ważne żeby smażyć na dobrze rozgrzanym oleju. Pod koniec smażenia w każdy otwór wbić żółtko i smażyć jeszcze 3 minuty.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy