Kotleciki z tuńczyka

0 (0 ocen)

  • 60 min

Dziś coś dla wielbicieli tuńczyka. Delikatne, pyszne w sam raz na postny obiad lub kolację. Robi się je bardzo łatwo i ekspresowo.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na 10 kotlecików
    2 puszki tuńczyka w sosie własnym
    200 g kukurydzy konserwowej
    300 g ziemniaków
    1/2 pęczka zielonej pietruszki
    2 łyżeczki przyprawy do ryb
    1/2 łyżeczki pieprzu
    1 jajko
    2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    1 mała cebulka
    bułka tarta do panierowania
    olej do smażenia

Kotleciki z tuńczyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1gqssj0 1. Ziemniaki obrać, ugotować,odcedzić, ostudzić i przepuścić przez maszynkę lub praskę. Tuńczyka i kukurydzę bardzo dobrze odcedzić. Natkę pietruszki umyć, osuszyć i drobno posiekać. Cebulkę drobno posiekać.
  • image-03df8xt 2. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i wyrabiamy na jednolitą masę. formujemy kotleciki i panierujemy w bułce tartej.
  • image-20ghm6e 3. Kotleciki smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto. Po usmażeniu wykładamy na ręcznik papierowy aby odsączyć nadmiaru tłuszczu. Serwujemy z ulubioną surówką. Smacznego!

Porady

Jeżeli masa jest zbyt luźna można dodać do niej 2 łyżeczki bułki tartej.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy