Dziś coś dla wielbicieli tuńczyka. Delikatne, pyszne w sam raz na postny obiad lub kolację. Robi się je bardzo łatwo i ekspresowo.
60 min
Składniki:
Składniki na 10 kotlecików
2 puszki tuńczyka w sosie własnym
200 g kukurydzy konserwowej
300 g ziemniaków
1/2 pęczka zielonej pietruszki
2 łyżeczki przyprawy do ryb
1/2 łyżeczki pieprzu
1 jajko
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 mała cebulka
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
Kotleciki z tuńczyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obrać, ugotować,odcedzić, ostudzić i przepuścić przez maszynkę lub praskę. Tuńczyka i kukurydzę bardzo dobrze odcedzić. Natkę pietruszki umyć, osuszyć i drobno posiekać. Cebulkę drobno posiekać.
2.Wszystkie składniki umieszczamy w misce i wyrabiamy na jednolitą masę. formujemy kotleciki i panierujemy w bułce tartej.
3.Kotleciki smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto. Po usmażeniu wykładamy na ręcznik papierowy aby odsączyć nadmiaru tłuszczu. Serwujemy z ulubioną surówką. Smacznego!
Porady
Jeżeli masa jest zbyt luźna można dodać do niej 2 łyżeczki bułki tartej.
Komentarze