Kotleciki z marchewki i ryżu

4.5 (145 ocen)

  • 20 min

Dla dużych i małych. Pierwszy raz rozbiłam je z myslą o dziecku. Od kiedy je spróbowałam robię je też dla siebie.

  • 20 min

Składniki:

  • ok 200 g ryżu
    2 średnie marchewki
    3 żółtka
    2-3 łyżki bułki tartej
    só morska
    pieprz świeżo mielony
    masło do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kotleciki z marchewki i ryżu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kotleciki z marchewki i ryżu 1. Ryż z odrobiną soli ugotować do miękkości. Wystudzić. W tym czasie wyczyścić i obrać marchewki. Odciąć zgrubiałe końcówki i zetrzeć na tarce jarzynowej. Ugotowany i przestudzony ryż połączyć z marchewką, żółtkami i bułką tartą. Powstałą masę doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  • Kotleciki z ryzu i marchewki 2. Z masy uformować okrągłe i lekko spłaszczone kotleciki. Dla dzieci proponuję nadać kotlecikom nieco bardziej fantazyjne kształty. Ja zrobiłam serduszka :) Kotleciki obtoczyć w bułce i smażyć na maśłe na rumiano. Podawać z soasmi najlepiej jogurtowo-majonezowymi lub serem białym połączonym ze śmietaną i pomidorem.

Porady

Do masy można dodać drobno posiekaną pietruszkę, bazylię lub kolendrę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować