Kotleciki z marchewki i ryżu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż z odrobiną soli ugotować do miękkości. Wystudzić. W tym czasie wyczyścić i obrać marchewki. Odciąć zgrubiałe końcówki i zetrzeć na tarce jarzynowej. Ugotowany i przestudzony ryż połączyć z marchewką, żółtkami i bułką tartą. Powstałą masę doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.
2.Z masy uformować okrągłe i lekko spłaszczone kotleciki. Dla dzieci proponuję nadać kotlecikom nieco bardziej fantazyjne kształty. Ja zrobiłam serduszka :) Kotleciki obtoczyć w bułce i smażyć na maśłe na rumiano. Podawać z soasmi najlepiej jogurtowo-majonezowymi lub serem białym połączonym ze śmietaną i pomidorem.
Porady
Do masy można dodać drobno posiekaną pietruszkę, bazylię lub kolendrę.
Komentarze