Kotleciki z leśnych grzybów

4.5 (200 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Teraz jest sezon na grzyby ,więc warto przygotować z nich różne dania.Ja dzisiaj zrobiłam kotleciki, wykorzystując grzyby kozaki czerwone. Polecam podać je z ziemniaczkami i ulubioną surówką.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 1 kg leśnych grzybów ( u mnie prawdziwki i czerwone kozaki )
    1 bułka namoczona i odciśnięta
    2 jajka
    bułka tarta
    sól i pieprz do smaku
    olej do smażenia
    1 cebula
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Kotlety Przystawki

Kotleciki z leśnych grzybów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby kozaki czerwone oczyścić,opłukać i pokroić.Zalać gorącą wodą i obgotować.Dokładnie odcedzić.Wystudzić.
  • Do smażenia. 2. Grzyby zmielić razem z cebulą i odciśniętą bułką.wymieszać z jajkami,przyprawić do smaku solą i pieprzem.Formować kotleciki i obtaczać w bułce tartej.
  • 3. Smażyć na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony.Podawać gorące.

Porady

Jeżeli masa jest zbyt rzadka możemy dodać trochę bułki tartej i schłodzić kilka minut w lodówce.Z porcji wyszło mi 8 kotlecików.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować