Kotleciki z kaszy jęczmiennej

4.5 (144 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Przepis na kotlety z kaszy jęczmiennej z sosem pieczarkowym

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • PIECZARKI, KASZA JęCZMIENNA:
    - kasza jęczmienna w woreczkach: 1 opakowanie
    - pieczarki: 3 sztuki
    - jajka: 2 sztuki
    - cebula średnia: 1 sztuka
    - bułka tarta: 3 łyżki
    - olej: 3 łyżeczki
    - Szczypiorek posiekany: 2 łyżeczki
    - masło: 1 łyżeczka
    - sól, pieprz: 1 szczypta
    - pieczarki pokrojone w plastry: 300 gramów
    - szalotka posiekana: 2 sztuki
    - natka pietruszki, drobno posiekana: 2 łyżeczki
    - masło: 2 łyżki
    - śmietana kremowa 18%: 1 szklanka
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kotleciki z kaszy jęczmiennej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kotleciki z kaszy jęczmiennej z sosem pieczarkowym 1. Kaszę ugotować i ostudzić. Trzy obrane pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. posiekać cebulę i zarumienić na łyżce masła i dołożyć starte pieczarki. Poddusić chwilę, zdjąć z palnika i dodać do kaszy. Do masy wrzucić szczypiorek, dwa roztrzepane jajka i bułkę tartą. Przyprawić i uformować osiem kotlecików. Usmażyć je na rumiano na oleju. Do kotlecików dodać sos pieczarkowy.
    Sos pieczarkowy przygotować przed smażeniem kotletów.
    Obrane pieczarki pokroić w plastry. Posiekane szalotki dusić na maśle. Dodać pieczarki, kiedy zmiękną wlać śmietanę i wrzucić natkę pietruszki i doprawić do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza jęczmienna Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować