• Kotleciki z kaszy jaglanej

    Dodane przez: Nakryty Stoliczek

  • Choć tak samo lubię dania mięsne jak bezmięsne, do tych kotlecików podchodziłam dość sceptycznie. Zupełnie niepotrzebnie, bo wyszły bardzo dobre! Z całą pewnością zrobię je jeszcze nie raz. Przygotowałam do nich surówkę z kiszonej kapusty, pasowała idealnie. W sam raz na lekką kolację :)

  • Składniki

    125 g kaszy jaglanej (1/2 szklanki)
    ½ cebuli
    1 ząbek czosnku
    1 mała marchewka
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    1 duże jajko
    sól, pieprz
    olej

  • Sposób przygotowania

    1.

    Kaszę umieszczam na sicie o małych oczkach, przelewam wrzątkiem, odstawiam. W garnku zagotowuję 300 ml wody, dodaję ½ łyżeczki soli. Do wrzącej wody (na bardzo małym ogniu!) wrzucam kaszę, gotuję 20 minut, odstawiam do przestygnięcia. Cebulę i czosnek obieram i drobno siekam. Marchew obieram i ścieram na tarce, na małych oczkach. Warzywa dodaję do kaszy, dodaję również natkę, jajko, doprawiam solą i pieprzem, mieszam. Formuję kotleciki - mocno je dociskam. Smażę na rozgrzanym oleju na złoto z obu stron. Podaję z surówką.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    tania_kuchnia, zdrowie_na_talerzu
  • 0 komentarzy

Dodane przez: Nakryty Stoliczek

Nakryty Stoliczek 66

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2014-02-15T12:53:18+01:00

141 odwiedzin


Sprawdź książki z tym przepisem

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »