Bardzo sycące i zdrowe kotleciki - właśnie z kaszy jaglanej. Moja rodzina uwielbia je na gorąco ale na zimno też są smaczne.
60 min
Składniki:
Składniki:
1 szklanka kaszy jaglanej błyskawicznej
1 łyżka masła
1 średnia cebula
2 małe jajka
Bułka tarta do obtoczenia kotlecików
20 dag piersi z kurczaka
1 łyżka oleju z ziołami
¼ łyżeczki papryki ostrej
Olej do smażenia
Pieprz i sól do smaku
10 dag brokułów
Kotleciki z kaszy jaglanej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: mięso oczyścić, pokroić w drobną kosteczkę, przełożyć do miseczki, oprószyć delikatnie solą, pieprzem i papryką, skropić olejem, odstawić na 3 godziny do lodówki. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na maśle. Brokuły umyć, podzielić na malutkie cząstki, wrzucić na wrzątek na 5 minut, nie gotować . Następnie wyjąć i zanurzyć w zimnej wodzie, osączyć. Kaszę jaglaną zalać 1 szklanką wrzątku, przykryć i odstawić na 5 minut. Po czasie odkryć kaszę, wymieszać by stała się sypka. Do miski przełożyć wystudzoną kaszę, brokuły, zamarynowane mięso, jajka, cebulę. Całość dokładnie wyrobić, doprawić solą, pieprzem i papryką. Uformować zwilżonymi dłońmi małe kotleciki, obtoczyć w tartej bułce. Olej rozgrzać, smażyć kotleciki na złoty kolor z obu stron. Podawać na gorąco lub też zimno z dowolną surówką.
Porady
Można je obtoczyć również w otrębach lub drobno zmielonych orzechach włoskich.
Komentarze