Kotleciki z kaszy jaglanej

0 (0 ocen)

  • 60 min

Bardzo sycące i zdrowe kotleciki - właśnie z kaszy jaglanej. Moja rodzina uwielbia je na gorąco ale na zimno też są smaczne.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:
    1 szklanka kaszy jaglanej błyskawicznej
    1 łyżka masła
    1 średnia cebula
    2 małe jajka
    Bułka tarta do obtoczenia kotlecików
    20 dag piersi z kurczaka
    1 łyżka oleju z ziołami
    ¼ łyżeczki papryki ostrej
    Olej do smażenia
    Pieprz i sól do smaku
    10 dag brokułów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kotleciki z kaszy jaglanej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: mięso oczyścić, pokroić w drobną kosteczkę, przełożyć do miseczki, oprószyć delikatnie solą, pieprzem i papryką, skropić olejem, odstawić na 3 godziny do lodówki. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na maśle. Brokuły umyć, podzielić na malutkie cząstki, wrzucić na wrzątek na 5 minut, nie gotować . Następnie wyjąć i zanurzyć w zimnej wodzie, osączyć. Kaszę jaglaną zalać 1 szklanką wrzątku, przykryć i odstawić na 5 minut. Po czasie odkryć kaszę, wymieszać by stała się sypka. Do miski przełożyć wystudzoną kaszę, brokuły, zamarynowane mięso, jajka, cebulę. Całość dokładnie wyrobić, doprawić solą, pieprzem i papryką. Uformować zwilżonymi dłońmi małe kotleciki, obtoczyć w tartej bułce. Olej rozgrzać, smażyć kotleciki na złoty kolor z obu stron. Podawać na gorąco lub też zimno z dowolną surówką.

Porady

Można je obtoczyć również w otrębach lub drobno zmielonych orzechach włoskich.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować