Kotleciki z kaszy i warzyw

4.51 (184 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 45 min

Lubię urozmaicać tradycyjne dania. Staram się przemycać w nich pełnowartościowe produkty, np. kaszę jęczmienną i warzywa. Kotlety świetnie smakują z sosem pomidorowym i surówką z kiszonej kapusty.

  • 45 min

Składniki:

  • ● 2 szkl. kaszy jęczmiennej
    ● cebula
    ● pęczek włoszczyzny
    ● jajko
    ● 2 łyżki posiekanej dymki
    ● łyżka majeranku
    ● sól
    ● pieprz
    ● 4 łyżki bułki tartej
    ● tłuszcz do smażenia
    ● kilka gałązek natki pietruszki lub koperku do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.51 (184 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kotleciki z kaszy i warzyw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę płuczemy, zalewamy
    4 szklankami wody, solimy
    i gotujemy na sypko.
  • 2. Włoszczyznę oczyszczamy,
    myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w lekko osolonym
    wrzątku. Odcedzamy, studzimy
    i przepuszczamy przez
    maszynkę lub miksujemy.
  • 3. Cebulę obieramy, drobno
    kroimy i dodajemy do warzyw.
    Wsypujemy kaszę i mieszamy.
    Wbijamy jajko, dodajemy dymkę
    i majeranek. Doprawiamy
    do smaku świeżo zmielonym
    pieprzem, mieszamy.
  • Kotleciki z kaszy i warzyw 4. Z masy formujemy małe
    kotlety. Obtaczamy w bułce
    tartej i smażymy z obu stron
    około 4 minut. Osączamy
    z nadmiaru tłuszczu na papierowym
    ręczniku. Dekorujemy
    natką lub koperkiem.

Porady

● Kotlety będą miały bardziej wyrazisty smak, gdy dodamy 3 pokrojone ząbki czosnku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza jęczmienna

Notka redakcyjna

PPWS_04-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować