Kotleciki z kalafiora w panierce z płatków owsianych

4.5 (153 ocen)

Został mi kalafior z poprzedniego dnia dlatego postanowiłam go ciekawie wykorzystać :) Takie kotlety smakują mi o niebo lepiej niż tradycyjne z mięsiwa. Panierka jest chrupiąca a środek przyjemnie delikatny. Można do środka dodać także ser feta oraz natkę pietruszki. Idealnie smakują z sosem na bazi

Składniki:

  • Składniki:
    1 mały, ugotowany kalafior
    1 wiązanka koperku
    1 mała cebula
    pół łyżeczki czosnek granulowany
    pieprz, sól
    1 albo 2 jajka
    2 garści płatków owsianych
    olej do smażenia
    1 łyżka masła
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Kotleciki z kalafiora w panierce z płatków owsianych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę siekamy i podsmażamy na maśle z dodatkiem odrobiny soli. Ugotowany do miękkości kalafior ugniatamy na gładką masę (np. przy pomocy widelca).
  • 2. Dodajemy do niego jajko, posiekany koperek, czosnek oraz podsmażoną cebulkę. Doprawiamy przyprawami. Formujemy w dłoniach kulki na kotleciki i obtaczamy je w płatkach owsianych.
  • 3. Smażymy na małym ogniu z obu stron na rozgrzanym oleju. Kotlety smaczne są z sosem z jogurtu z dodatkiem czosnku.

Porady

Na następny dzień kotleciki już nie są takie chrupiące z wierzchu, więc radzę je zjeść podczas pierwszego posiedzenia ;)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalafior

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.49 (199 ocen)

Zdobywca nagrody

Kotleciki z płatków owsianych z pieczarkami

To może cię zainteresować