Kotleciki z jajek i sos koperkowy

4.96 (206 ocen)

  • 60 min

kotlety z jajek to bardzo dobre rozwiązanie na bezmięsny obiad

  • 60 min

Składniki:

  • 8 jajek na twardo
    1 jajko surowe
    sól
    pieprz
    1 ząbek czosnku
    szczypiorek
    1 łyżka usiekanego koperku

    na sos
    pęczek koperku
    kilka szczypiorek
    1 łyżka masła
    200 ml śmietany
    1 szkl mleka
    2 łyżki mąki
    sól
    pieprz
    kilka kropel soku z cytryny
Wystaw ocenę:

4.96 (206 ocen)

Zobacz również:

Sosy

Kotleciki z jajek i sos koperkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka na twardo posiekać , dodać jajko surowe , zmiażdżony czosnek, szczypiorek i koperek, doprawić solą i pieprzem i wymieszać masę jajeczną. Formować małe kotleciki panierować w bułce tartej i usmażyć na rumiany kolor.

    sos;
    Koperek posiekać drobno. W rondelku roztopić masło i przyrumienić króciutko szczypiorek. Śmietanę i mleko wymieszać razem, dodać mąkę i dobrze rozmieszać. Do rondelka wlać bazę sosu i ciągle mieszając doprowadzić do zgęstnienia. Gdyby sos był za gęsty można dodać odrobinę mleka. Do sosu wrzucić koperek i mieszając gotować ok 5 min. doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podawać kotleciki na gorąco z mlodymi ziemniakami , polewać sosem koperkowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować