Kotleciki z indyka i gotowanej szynki z sosem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Takie kotleciki możecie podać z ziemniakami i surówką na niedzielny obiad lub przygotować z sosem i podać na rukoli. Polecam :)

  • 30 min

Składniki:

  • Na kotleciki
    500 g mięsa mielonego z indyka (może być również wołowe, wieprzowe, z szynki)
    100-150 g szynki gotowanej
    1 ząbek czosnku
    1 cebula dymka
    70 g bułki tartej
    sól i pieprz do smaku
    oliwa z oliwek extra virgin do smażenia

    Na sos:
    3 łyżki sosu sojowego indonezyjskiego
    4 łyżki sosu słodko-kwaśnego
    15 g ziaren słonecznika (można zastąpić pistacjami)
    1 pomarańcz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Placki Sosy

Kotleciki z indyka i gotowanej szynki z sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sos:
    Sos sojowy indonezyjski oraz sos słodko kwaśny łączymy w miseczce. Słonecznik prażymy przez chwilę na rozgrzanej patelni. Słonecznik przekładamy do miseczki z sosem i z sokiem z połowy pomarańczy. Odstawiamy do lodówki
  • 2. Kotleciki:
    Mięso mielone przekładamy do większej miski. Szynkę kroimy w paseczki i dodajemy do mięsa mielonego. Zieloną i białą część cebuli dymki drobno kroimy, ząbek czosnku przeciskamy przez praskę, dodajemy pieprz i sól oraz bułkę tartą. Całość mieszamy rękoma lub łyżką. Mokrymi rękoma formujemy kotleciki. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy na rumiano. Usmażone kotleciki przekładamy na papierowy ręcznik i odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Podajemy z rukolą polaną odrobiną oliwy z oliwek i przygotowanym sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Indyk Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować