Takie kotleciki możecie podać z ziemniakami i surówką na niedzielny obiad lub przygotować z sosem i podać na rukoli. Polecam :)
30 min
Składniki:
Na kotleciki
500 g mięsa mielonego z indyka (może być również wołowe, wieprzowe, z szynki)
100-150 g szynki gotowanej
1 ząbek czosnku
1 cebula dymka
70 g bułki tartej
sól i pieprz do smaku
oliwa z oliwek extra virgin do smażenia
Na sos:
3 łyżki sosu sojowego indonezyjskiego
4 łyżki sosu słodko-kwaśnego
15 g ziaren słonecznika (można zastąpić pistacjami)
1 pomarańcz
Kotleciki z indyka i gotowanej szynki z sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sos:
Sos sojowy indonezyjski oraz sos słodko kwaśny łączymy w miseczce. Słonecznik prażymy przez chwilę na rozgrzanej patelni. Słonecznik przekładamy do miseczki z sosem i z sokiem z połowy pomarańczy. Odstawiamy do lodówki
2.Kotleciki:
Mięso mielone przekładamy do większej miski. Szynkę kroimy w paseczki i dodajemy do mięsa mielonego. Zieloną i białą część cebuli dymki drobno kroimy, ząbek czosnku przeciskamy przez praskę, dodajemy pieprz i sól oraz bułkę tartą. Całość mieszamy rękoma lub łyżką. Mokrymi rękoma formujemy kotleciki. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy na rumiano. Usmażone kotleciki przekładamy na papierowy ręcznik i odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Podajemy z rukolą polaną odrobiną oliwy z oliwek i przygotowanym sosem.
Komentarze