Kotleciki z indyka

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 20 min

W potrawie dzieki pomysłowości mojego synka znalazła się pietruszka, która idealnie podkreśla smak kotlecików.

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • 0,5 kg fileta z indyka, pół cebuli, 2 jajka, 20dkg sera żółtego, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, garść natki z pietruszki, przyprawa do kurczaka, pieprz, olej do smażenia.

Kotleciki z indyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet z kurczaka kroimy w kostkę i przyprawiamy przyprawą do kurczaka oraz pieprzem, cebulę siekamy. MIeszamy i wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.
  • 2. Następnie do mięsa dodajemy starty na tarce o grubym oczku ser żółty.
  • 3. Surowe żółtka mieszamy z mąką ziemniaczaną i dodajemy do pozostałych składników.
  • 4. Z białek ubijamy pianę, dodajemy do miesa z pozostałymi składnikami i mieszamy.
  • 5. Smażymy na oleju na małym ogniu nieduże kotleciki. Najlepiej nakładać powstałą masę łyżka stołową.

Porady

Można zrezygnować z ubijania piany i całe jaja wymieszać z mąką jednak wtedy kotleciki nie będą tak pulchne.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy