W potrawie dzieki pomysłowości mojego synka znalazła się pietruszka, która idealnie podkreśla smak kotlecików.
2 godz. 20 min
Składniki:
0,5 kg fileta z indyka, pół cebuli, 2 jajka, 20dkg sera żółtego, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, garść natki z pietruszki, przyprawa do kurczaka, pieprz, olej do smażenia.
Kotleciki z indyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet z kurczaka kroimy w kostkę i przyprawiamy przyprawą do kurczaka oraz pieprzem, cebulę siekamy. MIeszamy i wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.
2.Następnie do mięsa dodajemy starty na tarce o grubym oczku ser żółty.
3.Surowe żółtka mieszamy z mąką ziemniaczaną i dodajemy do pozostałych składników.
4.Z białek ubijamy pianę, dodajemy do miesa z pozostałymi składnikami i mieszamy.
5.Smażymy na oleju na małym ogniu nieduże kotleciki. Najlepiej nakładać powstałą masę łyżka stołową.
Porady
Można zrezygnować z ubijania piany i całe jaja wymieszać z mąką jednak wtedy kotleciki nie będą tak pulchne.
Komentarze