KOTLECIKI Z FILETÓW (KURCZAK)

0 (0 ocen)

TAK PRZYGOTOWANE KOTLECIKI SĄ BARDZO EKONOMICZNE- Z MNIEJSZEJ ILOŚCI FILETÓW UZYSKAMY WIĘCEJ KOTLECIKÓW. PRZEPIS DOSTAŁAM OD KOLEŻANKI Z PRACY KILKA LAT TEMU I NA STAŁE ZAGOŚCIŁ W MOIM MENU. JEŚLI ZREZYGNUJEMY Z PIECZAREK, TO KOTLECIKI MOGĄ RÓWNIEŻ JEŚĆ MALUCHY.

Składniki:

  • 4 filety z kurczaka
    30 dag pieczarek (opcjonalnie)
    2 cebule
    4 ząbki czosnku
    4 jaja
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    Sól, pieprz lub wegeta do smaku

Kotleciki z filetów (kurczak) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki pokroić, podsmażyć, wystudzić. Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć i ostudzić (można też dodać drobniutko pokrojoną surową cebulę). Filety pokroić w drobną kostkę, dodać 4 żółtka, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, pianę z 4 białek, czosnek przeciśnięty przez praskę, wystudzoną (lub surową) cebulę oraz pieczarki, wymieszać. Na patelni rozgrzać tłuszcz, nakładać niewielkie kotleciki i smażyć z obu stron na rumiano.

Porady

JEŚLI LUBIMY UROZMAICENIA DO KOTLETÓW MOŻNA DODAĆ DROBNIUTKO POKROJONĄ CZERWONĄ PAPRYKĘ. Z PODANYCH ILOŚCI WYCHODZI SPORO KOTLECIKÓW, NADDATEK MOŻEMY ZAMROZIĆ I MIEĆ GOTOWE NA KOLEJNY OBIAD.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy