składniki podstawowe z zestawu b:
40 dag filetów z dorsza (waga po rozmrożeniu i odciśnięciu wody)
10 dag marchewki
7 dag selera
3 dag pietruszki
5 dag pora (biała część)
składnik podstawowy dodatkowy:
30 dag pieczarek
składniki robocze:
3-4 łyżki bułki tartej
1 jajko
2 łyżki klarowanego masła
1 łyżka mąki pszennej
sól
świeżo zmielony pieprz
olej do smażenia
do dekoracji:
gałązki zielonej pietruszki
płatki ścięte z białej rzodkwi
Kotleciki z dorsza z warzywami pod pieczarkową kołderką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewkę, pietruszkę i seler ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Pora kroimy wzdłuż na 4 części, a następnie w cienkie paseczki. Warzywa podduszamy na łyżce masła klarowanego.
2.Rybę mielimy w maszynce do mięsa. Dodajemy warzywa, jajko, 1 łyżkę bułki tartej, sól i pieprz do smaku. Mieszamy dokładnie. Formujemy nieduże kotleciki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju.
3.Pieczarki czyścimy i kroimy w plasterki. Smażymy na łyżce masła klarowanego aż się lekko zrumienią. Solimy, oprószamy łyżką mąki pszennej, mieszamy i zalewamy ok. 1/3 szklanki wody. Mieszamy i zagotowujemy. Powinien powstać gęsty sos, który "sklei" pieczarki.
4.W naczyniu żaroodpornym układamy usmażone kotleciki, na kotleciki kładziemy po łyżce pieczarek i wstawiamy bez przykrycia do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (termoobieg) na 15 minut. Oprószamy świeżo zmielonym pieprzem. Dekorujemy gałązkami zielonej pietruszki i np. płatkami ściętymi z białej rzodkwi.
Porady
Potrawę można przygotować wcześniej i przed podaniem tylko zapiec.
Komentarze