Kotleciki w czosnkowej chmurce

5 (159 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 45 min

Ulubione danie mojego męża.

  • 45 min

Składniki:

  • ● ok. 50 dag filetów z kurczaka
    ● 1 szkl. mąki
    ● jajko
    ● 2-3 ząbki czosnku
    ● sól, pieprz, przyprawa uniwersalna
    ● olej do smażenia
    Sos czosnkowy:
    ● 4 ząbki czosnku
    ● 4 łyżki majonezu
    ● 300 ml jogurtu naturalnego
    ● garść posiekanego koperku
Wystaw ocenę:

5 (159 ocen)

Kotleciki w czosnkowej chmurce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety myjemy, przekrawamy na małe kotlety i lekko rozbijamy. Oprószamy solą, pieprzem i odrobiną przyprawy uniwersalnej.
  • 2. Mąkę mieszamy z 1 szkl. wody. Dodajemy odrobinę soli, jajko i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy na gładkie ciasto. Wkładamy filety i odstawiamy na pół godziny do lodówki.
  • 3. Filety wyjmujemy z ciasta i lekko osączamy. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
  • 4. Przygotowujemy sos: jogurt mieszamy z majonezem
    i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wsypujemy koperek, mieszamy.

Porady

RADY Katarzyny Kulik Gdyby sos był za ostry, można złagodzić jego smak, dodając odrobinę cukru.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_03-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować