Kotleciki w czosnkowej chmurce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety myjemy, przekrawamy na małe kotlety i lekko rozbijamy. Oprószamy solą, pieprzem i odrobiną przyprawy uniwersalnej.
2.Mąkę mieszamy z 1 szkl. wody. Dodajemy odrobinę soli, jajko i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy na gładkie ciasto. Wkładamy filety i odstawiamy na pół godziny do lodówki.
3.Filety wyjmujemy z ciasta i lekko osączamy. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
4.Przygotowujemy sos: jogurt mieszamy z majonezem
i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wsypujemy koperek, mieszamy.
Porady
RADY Katarzyny Kulik
Gdyby sos był za ostry, można złagodzić jego smak, dodając odrobinę cukru.
Komentarze