Kotleciki ryżowo-warzywne

4.5 (163 ocen)

  • 25 min

Jest to wersja dla osób nie jedzących mięsa ale zdecydowanie lżejsza i bogatsza w warzywa.

  • 25 min

Składniki:

  • 1 opakowanie ryżu w woreczku,

    ½ cukinii średniej wielkości,

    kawałek dyni – około 20 dag,

    1 cebula,

    2 ząbki czosnku,

    1 średnia marchewka,

    10 dag sera mozzarella – twardego,

    1 jajko,

    2 łyżki bułki tartej,

    garść natki pietruszki,

    Sól, pieprz

    Olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kotleciki ryżowo-warzywne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu i odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę, czosnek rozdrobniony i smażymy na małym ogniu. Cukinię, marchew, dynię ścieramy na grubych tarkach i dodajemy do cebuli i czosnku – dusimy na patelni około 5 minut.
  • 2. Tak przygotowany farsz warzywny przekładamy do miski z ugotowanym ryżem i mieszamy. Ser ścieramy na grubych tarkach, natkę pietruszki kroimy na drobne kawałki i dokładamy do farszu warzywno-ryżowego, mieszamy i dodajemy jeszcze jajko, bułkę tarta, sól, pieprz i znowu wszystko dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, formujemy okrągłe kotlety ryżowo-warzywne, obtaczamy w bułce tartej i smażymy z każdej stron po 2 minuty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować