Kotleciki ryżowo-warzywne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu i odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę, czosnek rozdrobniony i smażymy na małym ogniu. Cukinię, marchew, dynię ścieramy na grubych tarkach i dodajemy do cebuli i czosnku – dusimy na patelni około 5 minut.
2.Tak przygotowany farsz warzywny przekładamy do miski z ugotowanym ryżem i mieszamy. Ser ścieramy na grubych tarkach, natkę pietruszki kroimy na drobne kawałki i dokładamy do farszu warzywno-ryżowego, mieszamy i dodajemy jeszcze jajko, bułkę tarta, sól, pieprz i znowu wszystko dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, formujemy okrągłe kotlety ryżowo-warzywne, obtaczamy w bułce tartej i smażymy z każdej stron po 2 minuty.
Komentarze