KOTLECIKI RYŻOWO-PIECZARKOWE

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

podane z barszczem będą pełnowartościowym posiłkiem dla całej rodzinki

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg pieczarek startych na tarce na grubych oczkach tarki
    1 duża cebula i 1 mała
    2 woreczki ryżu+ 2 łyżeczki masła i odrobina soli
    płatki czosnku suszone- 1 łyżeczka
    3 jajka
    ok. 8 łyżek bułki tartej /do zagęszczenia masy/
    sól i pieprz kolorowy
    Bułka tarta z sezamem 1:1 do panierki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Kotleciki ryżowo-pieczarkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kotleciki Ryżowo- Pieczarkowe 1. Ryż ugotować w wodzie posolonej i z dodatkiem 2 łyżeczek masła.Po ugotowaniu osączyć i wystudzić.
    Cebule posiekać i zeszklić na oleju z masłem. Dodać pieczarki i podsmażyć do odparowania płynu.
    W trakcie smażenia dodać płatki czosnkowe, na końcu doprawić pieprzem i solą.
    Przełożyć pieczarki na sitko, niech dobrze obciekną.
    Następnie połączyć ryż z pieczarkami. Wbić jajka, dodać tyle bułki tartej, aby masa była spójna.
    Ręce maczać w wodzie i formować kotleciki.
    Panierować je w bułce tartej wymieszanej z sezamem.
    Smażyć kotleciki na rozgrzanym oleju.
    Podać z sosem grzybowym lub barszczem czerwonym.

    Z tej porcji było 17 smacznych i bardzo sytych kotlecików
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować