podane z barszczem będą pełnowartościowym posiłkiem dla całej rodzinki
1 godz. 10 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
1 kg pieczarek startych na tarce na grubych oczkach tarki
1 duża cebula i 1 mała
2 woreczki ryżu+ 2 łyżeczki masła i odrobina soli
płatki czosnku suszone- 1 łyżeczka
3 jajka
ok. 8 łyżek bułki tartej /do zagęszczenia masy/
sól i pieprz kolorowy
Bułka tarta z sezamem 1:1 do panierki
Kotleciki ryżowo-pieczarkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż ugotować w wodzie posolonej i z dodatkiem 2 łyżeczek masła.Po ugotowaniu osączyć i wystudzić.
Cebule posiekać i zeszklić na oleju z masłem. Dodać pieczarki i podsmażyć do odparowania płynu.
W trakcie smażenia dodać płatki czosnkowe, na końcu doprawić pieprzem i solą.
Przełożyć pieczarki na sitko, niech dobrze obciekną.
Następnie połączyć ryż z pieczarkami. Wbić jajka, dodać tyle bułki tartej, aby masa była spójna.
Ręce maczać w wodzie i formować kotleciki.
Panierować je w bułce tartej wymieszanej z sezamem.
Smażyć kotleciki na rozgrzanym oleju.
Podać z sosem grzybowym lub barszczem czerwonym.
Z tej porcji było 17 smacznych i bardzo sytych kotlecików
Komentarze