Kotleciki ryżowo - marchewkowe

0 (0 ocen)

Pyszne, pożywne kotleciki idealne np. na piątkowy obiad. To również świetny pomysł na zużycie niewykorzystanego ugotowanego ryżu.

Składniki:

  • 100g ryżu,
    2 cebule,
    2 duże marchewki,
    4 jajka,
    pęczek szczypioru,
    łyżka masła,
    2 łyżki bułki tartej,
    sól, pieprz.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Jajko

Kotleciki ryżowo - marchewkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0is8pfk 1. Ryż ugotować do miękkości w osolonym wrzątku. Odcedzić. 2 jajka ugotować na twardo, ostudzić, oskubać i pokroić w kosteczkę. Dodać do ryżu. Cebule obrać i posiekać w drobną kostkę. Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Warzywa podsmażyć na maśle, po czym dodać do ryżu wraz z posiekanym szczypiorkiem i dwoma surowymi jajkami. Dodać bułkę tartą i doprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
  • image-1hmt4vt 2. Formować w dłoniach małe kotleciki i delikatnie obtaczać je w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Podawać np. z surówką lub mizerią z ogórka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Marchewka Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować