Kotleciki mielone z młodą kapustą

0 (0 ocen)

Z młodą kapustą smakują wprost wyśmienicie :)

Składniki:

  • 60-70 dag mięsa (łopatki lub karczku)
    pół główki młodej kapusty
    1 woreczek ryżu
    przyprawa do gołąbków bez zawijania
    2 jajka
    pół przecieru pomidorowego
    sól, pieprz
    przyprawa "kucharek"
    olej

Kotleciki mielone z młodą kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotować w osolonej wodzie. Kapustę pokroić w drobną kostkę, mięso zmielić. Do mięsa dodać przestudzony ryż, kapustę, przyprawę do gołąbków, jajka i dokładnie wymieszać. Formować kotleciki i obsmażyć je ze wszystkich stron na rozgrzanym tłuszczu.
  • 2. Następnie kotleciki przełożyć do głębszego rondla lub patelni, podlać je wodą i dusić pod przykryciem. Następnie przygotować sos pomidorowy- przecier pomidorowy rozmieszać z około 0,5 l wody, dodać sól i pieprz, odrobinę przyprawy "kucharek" i podlać duszące się kotleciki. Gotować je na małym ogniu około 50-60 minut, obracając je co jakiś czas na drugą stronę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy