Kotleciki mielone z dzika

4.49 (178 ocen)

Mąż ‘załatwił’ mi dzika ;) na pierwszy ogień więc mielone z okrawków mięsa i łopatki. Soczyste i pyszne, polecam!

Składniki:


  • 0,5 kg mięsa z dzika (łopatka plus okrawki z szynki i żeberek)
    1 jajko
    1 domowa bułka pszenna
    0,5 szklanki mleka
    2 łyżeczki przyprawy do wołowiny
    Bułka tarta do panierowania
    Olej rzepakowy do smażenia
Wystaw ocenę:

4.49 (178 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Kotleciki mielone z dzika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Mięso dokładnie oczyścić z błon, umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Zmielić w maszynce.

    Bułkę pokruszyć w palcach, wrzucić do miski, zalać gorącym mlekiem. Gdy naciągnie zmielić w maszynce do mięsa. Wbić jajko. Wsypać przyprawę, wyrobić dokładnie jednolitą masę. Odstawić na 30 minut do lodówki.

    Następnie nabierać łyżką porcje masy, formować duże płaskie kotleciki, obtaczać w bułce tartej.

    Kłaść na rozgrzany olej rzepakowy, smażyć z obu stron na rumiano. Osączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.

    Kotleciki podawać z dowolnymi dodatkami, u mnie kasza z warzywami
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dziczyzna Dzik Mięso mielone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować