Kotleciki mielone nadziewane pomidorkiem koktajlowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.KOTLECIKI:
Do mielonego mięsa dodałam jajko, parmezan, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, posiekaną natkę pietruszki, bułkę tartą i oregano. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem, dokładnie wyrobiłam.
Masą dokładnie oblepiłam umyte i osuszone pomidorki koktajlowe, formując osiem kotlecików.
Kotleciki obtoczyłam w bułce tartej i usmażyłam ze wszystkich stron na rumiano.
2.SOS:
W rondelku rozgrzałam olej, zeszkliłam na nim obraną, pokrojoną w kostkę cebulę i drobno posiekany czosnek. Dodałam pomidory z puszki razem z zalewą i dusiłam do zgęstnienia. Lekko zmiksowałam blenderem, doprawiłam do smaku oregano solą, pieprzem, papryką w proszku i szczyptą cukru, jeszcze chwilkę razem pogotowałam.
3.Kotleciki podałam na pomidorowym sosie z ugotowanym według przepisu na opakowaniu pełnoziarnistym makaronem penne.
Komentarze