Miękkie, delikatne, lekko ostre. Świetne połączenie ryby z ciecierzycą, kotleciki są bardzo soczyste.
1 godz. 30 min
Składniki:
265 g ciecierzycy z puszki
250 g surowego łososia, może byc mrożony
1 cebula
1 marchewka
1/2 chilli lub kilka kropel tabasco
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki mąki
1/2 cytryny, sok
sól, pieprz
olej rzepakowy do smażenia
Kotleciki łososiowe z ciecierzycą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Łososia pokrój w drobną kostkę, skrop sokiem z cytryny, odstaw.
2.Ciecierzycę posiekaj w blenderze, ale nie na miazgę, na większe kawałki. Włóż do miski. Marchewkę i cebulę również zmiel w blenderze. Dołóż do ciecierzycy. Do masy dodaj też łososia, mąkę, proszek do pieczenia, posiekane chilli, sól i ewentualnie pieprz. Wymieszaj. Przykryj i wstaw do lodówki na 1 godzinę.
3.Z masy formuj kotleciki. Smaż na rozgrzanym oleju, po ok. 4-5 minut na każdą ze stron.
Komentarze