Kotleciki kalafiorowo-brokułowe

4.5 (162 ocen)

Pyszne kotleciki, panierowane w migdałach. Będą doskonałą propozycją dla tych, którzy chcą trochę urozmaicić swoje domowe menu. Dobrze smakują z sosem pomidorowym i podane z ryżem.

Składniki:

  • 1/2 dużego kalafiora
    brokuł
    2 jajka
    1/2 cebuli
    sól, pieprz biały
    czosnek granulowany
    ok 1/2 szkl bułki tartej
    szkl płatków kukurydzianych
    100g płatków migdałowych
    olej do smażenia

    Sos:
    puszka pomidorów bez skórki
    cebula
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki oleju
    sól, pieprz
    1/4 łyżeczki papryki słodkiej
    ok 10 listków bazylii
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sos pomidorowy

Kotleciki kalafiorowo-brokułowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kotleciki kalafiorowo-brokułowe1 1. Kalafiora i brokuła podzielić na mniejsze różyczki i ugotować na półtwardo, odcedzić i ostudzić. Rozdrobnić widelcem, dodać posiekaną drobniutko cebulkę, jajka i doprawić solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym.
  • Kotleciki kalafiorowo-brokułowe 2. Do masy dosypać tyle bułki tartej aby można było łatwo formować kotleciki.
  • Kotleciki kalafiorowo-brokułowe 3. Płatki migdałowe i kukurydziane wymieszać i panierować w nich kotleciki. Smażyć na rozgrzanym oleju do zarumienienia.
  • 4. Sos: Cebulę posiekać i zeszklić na oleju, pod koniec smażenia dodać przecisnięty przez praskę czosnek. Po ok minucie wlać pomidory z zalewą, drewnianą łyżką lekko rozgnieść i doprowadzić do wrzenia. Przyprawić solą, pieprzem i papryką. Całość zmiksować. Na koniec wmieszać posiekane listki bazylii.

Porady

Do kotlecików można użyć również mrożonych warzyw.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły Kalafior Płatki Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować