Kotleciki jajeczne z kaszą jaglaną

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Kotleciki jajeczne to klasyka kuchni polskiej. Wzbogaciłam je o dodatek zdrowej kaszy jaglanej.

Składniki:

  • • 5 jajek ugotowanych na twardo,
    • 1 jajko,
    • 1/3 szklanki kaszy jaglanej surowej
    • 1 mała cebula,
    • 2 łyżki posiekanego koperku,
    • 25g żółtego sera,
    • Sól,
    • Pieprz,
    • Bułka tarta do panierowania,
    • Olej do smażenia

Kotleciki jajeczne z kaszą jaglaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kotleciki jajeczne z kaszą jaglaną 1. Gotujemy kaszę jaglaną, najlepiej dzień wcześniej. Cebulę obieramy, drobno siekamy i szklimy na oleju. Ugotowane jajka obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki. Dodajemy do nich starty na grubych oczkach tarki żółty ser, kaszę jaglaną, koperek, przestudzoną cebulę i jajko. Mieszamy razem wszystkie składniki i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • Kotleciki jajeczne z kaszą jaglaną 2. Z masy formujemy 8 kotlecików. Panierujemy je w bułce tartej.
  • Kotleciki jajeczne z kaszą jaglaną 3. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy kotleciki na rumiano z obu stron na wolnym ogniu.
    Życzę smacznego

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_01-2017

Komentarze

Podobne przepisy