Kotleciki drobiowe siekane

5 (169 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Na lekki letni posiłek: kotleciki drobiowo-pieczarkowe z makaronem i sałatką z sosem śródziemnomorskim zaprosili nas Kasia i Marek Hadrychowie oraz ich 11-letnia córka Ola z Kalisza.

Składniki:

  • ● 1/2 kg filetów z kurczaka
    ● 250 g pieczarek
    ● natka pietruszki
    ● starty żółty ser
    ● 2 łyżki majonezu
    ● przyprawa uniwersalna do smaku
    ● 2-3 jajka
    ● 2-3 łyżki mąki
    ● 1 łyżka masła
    ● tłuszcz do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (169 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kotleciki drobiowe siekane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka mieszamy z majonezem,
    serem żółtym, mąką, posiekaną
    natką i przyprawą uniwersalną.
  • 2. Oczyszczone pieczarki ścieramy
    na tarce o dużych oczkach i smażymy na maśle, aż woda
    odparuje.
  • 3. Mięso kroimy w drobną kostkę.
    Mieszamy z pieczarkami
    i masą jajeczną i na ok. 2 godziny
    wstawiamy do lodówki.
  • 4. Na patelni rozgrzewamy
    tłuszcz. Łyżką nabieramy masę
    mięsno-jajeczno-pieczarkową
    i smażymy nieduże kotleciki.
    Podajemy od razu po usmażeniu,
    z makaronem lub ryżem.
    Doskonale smakują z sałatą
    lodową z oliwkami i sosem
    śródziemnomorskim (robimy
    wg przepisu na opakowaniu),
    ale można też podać je z inną
    ulubioną surówką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_06-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować