kotleciki chlebowe

0 (0 ocen)

Jest to bardzo proste danie i szybkie niewymaga większego wkładu pracy .Jest to również świetny sposób na wykorzystanie czerstwego chleba co nam zostaje w kuchni. Kotleciki są pyszne z surówkami, gotowanymi warzywami,można podać z sosem np pieczarkowym.

Składniki:

  • pół czerstwego chleba, 2 szklanki mleka, 2 jajka, 3 łyżki obranego, uprażonego słonecznika, sól, pieprz.

Kotleciki chlebowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie: Chleb kroimy na kromeczki, lub rwiemy. Maczamy go w mleku i odciskamy. Możemy go przepuścić przez maszynkę, ale można też rozgnieść w dłoniach, by uzyskać "masę chlebową". Dodajemy jajka, pestki słonecznika oraz sól i pieprz (według uznania). Wszystko razem ugniatamy,(GDY MASA CHLEBOWA WYJDZIE ZA RZADKA DODAJE TROCHE BUŁKI TARTEJ) formujemy w dłoniach niewielkie kotleciki i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju - na złoty kolor

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy