Koszyk z ciasta francuskiego z mięsem,ryżem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso mielone włożyć do miski,dodać 1 jajko, bułkę tartą, śmietanę, posiekaną natkę pietruszki i cebulę zmieloną w maszynce do mięsa,doprawić solą, pieprzem, ulubionymi przyprawami.
2.Formę do pieczenia wyłożyć pergaminem. Z farszu uformować kulę położyć ją na przygotowanej formie, rozpłaszczyć robiąc w środku wgłębienie.Zapiec w piekarniku 5 min. Przestudzić.
3.Ciasto francuskie pociąć na 1 cm paski i zrobić z nich plecionkę.Plecionką obłożyć mięso.Na ucho koszyka należy jeden pasek uciąć o szerokości ok. 3 cm złożyć na pół i poskręcać tworząc spiralę ,położyć na blaszce obok koszyka formując pół koło. Ciasto posmarować jajkiem.
4.Piec w 200 stopniach ,aż ciasto nabierze złotego koloru ok. 40 minut. Ucho koszyka należy wyciągnąć wcześniej z piekarnika,aby się nie przypaliło. Pieczarki podgotować ,a później podsmażyć na maśle. Ryż ugotować w osolonej wodzie. Po upieczeniu do koszyka włożyć ucho wsypać ryż troszeczkę ugnieść i na wierzchu poukładać pieczarki. Można jeszcze całość włożyć na 5 minut do piekarnika,ale ja tego nie robiłam.
5.Można jeszcze całość włożyć na 5 minut do piekarnika i zapiec,ale ja tego nie robiłam.
6.Podajemy z dowolną sałatką.
Porady
Zamiast pieczarek można użyć sezonowe grzyby np. podgrzybki,kurki.
Komentarze