Koszyczki z lasagne

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Średni

Jeżeli chcesz, aby twoi goście otrzymali coś nowego, a zarazem znanego i lubianego, co przykuje ich uwagę - polecam moje danie.

  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • SOS BESZAMELOWY:
    - masło: 2 łyżki
    - mąka: 2 łyżki
    - zimne mleko: 1 szklanka
    - gałka muszkatołowa: 1 szczypta
    - nasiona kolendry, pokruszone: 1 szczypta
    - sól: 1 szczypta
    - pieprz: 1 szczypta
    MAKARON:
    - płaty makaronu na lasagne: 12 sztuk
    KOSZYCZKI Z LASAGNE:
    - parmezan, starty: 3 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Koszyczki z lasagne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso

    1. Na patelni podgrzej oliwę, dodaj czosnek i cebulę. Smaż 1-2 minuty.

    2. Dodaj mięso i smaż dalej. Kiedy mięso zmieni kolor na jasno-brązowy, dodaj mój "Przysmak Denisa" albo koncentrat pomidorowy. Szczerze polecam jednak mój mały dodatek, który bardzo odmienia mięso mielone. Smaż 5-7 minut.

    3. Na koniec dodaj do smaku pieprz, sól i kolendrę.
  • 2. Sos beszamelowy

    1. Rozpuść masło na patelni.

    2. Dodaj mąkę - energicznie mieszaj.

    3. Kiedy masa lekko się zarumieni, dodaj powoli mleko (Uwaga! Będzie bardzo parować). Bardzo ważne jest bardzo szybko mieszać masę, aby nie porobiły się grudki. Dla mnie niezastąpiona staje się tu trzepaczka do sosów i piany.

    4. Gotuj na małym ogniu, aż masa zgęstnieje - 1-3 minuty.

    5. Zdejmij z ognia i dopraw przyprawami.
  • 3. Makaron

    1. Do gotującej, osolonej wody włóż płaty do lasagne. Ważne, aby gotować w dużym garnku i nie wkładać wszystkich płatów od razu, ponieważ się posklejają.
    Aby dodatkowo zabezpieczyć się przed sklejeniem makaronu dolej do gotującej wody 1 łyżkę oliwy lub oleju.
    2. Gotuj około 3 minuty. Odcedź i polej zimna wodą, aby zatrzymać proces gotowania.
  • Koszyczki z lasagne - 2 4. Koszyczki

    1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 190°C.

    2. Silikonowe foremki (na duże muffiny) wyłóż 1 płatem makaronu.

    3. Do środka włóż mięso i polej sosem beszamelowym, posyp serem.

    4. Na to połóż drugi płat makaronu tym razem tak, aby powstał krzyż z obu płatów.

    5. Znów dodaj mięso, polej sosem i posyp serem.

    6. Piecz 25-30 minut, aż ser będzie lekko brązowy.

    Końcówki makaronu mogą się zbyt szybko przysmażyć, wiec warto po kilku minutach położyć na wierzch matę silikonową albo folię aluminiową.

    Podawaj ciepłe.
    Smacznego!
  • 5. www.sandrabakesaparty.awsome.pl
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Lasagne Mięso Ogórek Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować