Koszyczki z indyka nadziewane pieczarkami i kalafiorem

4.49 (164 ocen)

  • 20 min

Mięso z indyka lub kurczaka.

  • 20 min

Składniki:

  • 50 dkg mielonego fileta z indyka lub kurczaka

    30 dkg pieczarek

    2 cebule

    2- 3 różyczki kalafiora

    5 dkg żółtego sera

    2-3 łyżki śmietany słodkiej

    1 łyżka majonezu

    1 łyżka śmietany kwaśnej 18%

    1 jajko

    sól,pieprz,przyprawa do kurczaka

    1 kromka białego chleba tostowego

    natka pietruszki,koperek

    czosnek do smaku
Wystaw ocenę:

4.49 (164 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania mięsne

Koszyczki z indyka nadziewane pieczarkami i kalafiorem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Koszyczki z indyka nadziewane pieczarkami i kalafiorem 1. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle.
  • Koszyczki z indyka nadziewane pieczarkami i kalafiorem 2. Chleb połamać na kawałki i zalać śmietaną.
  • Koszyczki z indyka nadziewane pieczarkami i kalafiorem 3. Mięso zmielić dodać odciśnięty chleb,połowę usmażonej cebuli,sól,pieprz,czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawę do kurczaka. Wymieszać na jednolitą masę i odstawić do lodówki na 30 minut.
  • Koszyczki z indyka nadziewane pieczarkami i kalafiorem 4. Różyczki kalafiora ugotować Al dente.
  • Koszyczki z indyka nadziewane pieczarkami i kalafiorem 5. Pieczarki pokroić w większe kawałki. Może to być grubsza kostka lub plastry i smażyć na patelni do odparowania wody.
  • Koszyczki z indyka nadziewane pieczarkami i kalafiorem 6. Pieczarki, kalafiora,pokrojoną natkę,koperek,połowę tartego żółtego sera,wymieszać doprawić solą i pieprzem.
  • Koszyczki z indyka nadziewane pieczarkami i kalafiorem 7. Przygotować 4 Filiżanki do kawy lub kokilki do zapiekania wyłożyć folią aluminiową i posmarować olejem.
  • Koszyczki z indyka nadziewane pieczarkami i kalafiorem 8. Farsz mięsny podzielić na 4 części i wyłożyć nim kokilki(filiżanki)tak aby dno i boki były wyłożone farszem.Środek wypełnić farszem pieczarkowym.
  • Koszyczki z indyka nadziewane pieczarkami i kalafiorem 9. Przygotować zalewę: Śmietanę w której był moczony chleb,majonez,jajko,sól,pieprz,pozostały ser wymieszać i zalać kokilki(filiżanki).
  • Koszyczki z indyka nadziewane pieczarkami i kalafiorem 10. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piec ok.30 minut.Jak troszkę ostygną wyciągnąć z kokilek i zdjąć folię.
  • Koszyczki z indyka nadziewane pieczarkami i kalafiorem 11. Podawać z ziemniaczkami lub ryżem i dowolną surówką.Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować