Koszyczki faszerowane tuńczykiem i jajkiem

0 (0 ocen)

Faszerowane babeczki to apetyczna propozycja przystawki na spotkania ze znajomymi.

Składniki:

  • 200g mąki
    100g masła
    1 szt. surowego jajka
    4 szt. gotowanych jajek
    20g. śmietany
    1 szt. awokado
    15g. soku z cytryny
    160g. tuńczyka z puszki
    szczypiorek
    majonez
    sól, pieprz

Koszyczki faszerowane tuńczykiem i jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mieszamy mąkę, sól, masło (pokrojone w kostkę). Posiekaj utworzoną masę szybko nożem. Dodaj jajko i śmietanę. Zagnieć ciasto. Masę włóż do lodówki na 30 min.
  • 2. Wyciągnij ciasto i rozwałku je na kółka wielkości ok. 10 cm. Uformuj koszyczki, wykładając kółka na foremkę (do wypiekania muffinek) przewróconą do góry (zdjęcie). Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i piecz przez 15 min.
  • 3. Przygotowanie pasty z awokado:
    Zmiksuj na jednolitą masę: miąższ z awokado, sok z cytryny, pieprz (chili), sól.
  • 4. Przygotowanie sałatki z jajkiem:
    Jajka pokrój w kostkę, dodaj rozdrobniony tuńczyk oraz drobno pokrojony szczypiorek. Całość wymieszaj z majonezem.
  • 5. Koszyczki wyjmujemy z piekarnika, delikatnie przewracamy na drugą stronę. Kiedy ostygną napełnij pastą z awokado, na wierzch wyłóż sałatkę z jajkiem i tuńczykiem.

Porady

Wierzch udekoruj np. rzeżuchą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy