Koszyczki faszerowane tuńczykiem i jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Mieszamy mąkę, sól, masło (pokrojone w kostkę). Posiekaj utworzoną masę szybko nożem. Dodaj jajko i śmietanę. Zagnieć ciasto. Masę włóż do lodówki na 30 min.
2.Wyciągnij ciasto i rozwałku je na kółka wielkości ok. 10 cm. Uformuj koszyczki, wykładając kółka na foremkę (do wypiekania muffinek) przewróconą do góry (zdjęcie). Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i piecz przez 15 min.
3.Przygotowanie pasty z awokado:
Zmiksuj na jednolitą masę: miąższ z awokado, sok z cytryny, pieprz (chili), sól.
4.Przygotowanie sałatki z jajkiem:
Jajka pokrój w kostkę, dodaj rozdrobniony tuńczyk oraz drobno pokrojony szczypiorek. Całość wymieszaj z majonezem.
5.Koszyczki wyjmujemy z piekarnika, delikatnie przewracamy na drugą stronę. Kiedy ostygną napełnij pastą z awokado, na wierzch wyłóż sałatkę z jajkiem i tuńczykiem.
Komentarze