Koszyczki chlebowe ze smakowitym wypełnieniem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Kanapka nie musi być typowa. Można z niej utworzyć koszyczek, który ukryje w sobie nasze ulubione składniki.

  • 30 min

Składniki:

  • (proporcje zależą od tego, ile porcji chcemy zrobić)

    chleb tostowy
    roztopione masło
    jajka pokrojone w ósemki
    oliwki pokrojone w plasterki
    pomidorki koktajlowe lub zwykłe pokrojone w kostkę
    ser feta pokrojony w kosteczkę

    Sos:
    1 łyżeczka musztardy Dijon
    1 łyżka białego octu winnego
    2 łyżki oliwy z oliwek
    szczypta cukru, sól, pieprz

Koszyczki chlebowe ze smakowitym wypełnieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Odkrój skórkę z chleba i rozwałkuj każdą kromkę.
  • 2. Nasmaruj kromki masłem i włóż je do foremek do muffinek. Kromki można obciążyć kawałkiem papieru do pieczenia albo folią aluminiową, aby zostały w foremkach podczas pieczenia.
  • 3. Kromeczki piecz ok. 10 minut w 180 stopniach, aż chleb stanie się przypieczony i chrupiący, a koszyczki uzyskają swój właściwy kształt.
  • 4. Do wyjętych z piekarnika i wystudzonych koszyczków nakładaj kawałki jajka, oliwek, pomidorów i sera feta, aż każdy chlebek będzie wypełniony po brzeg.
  • 5. Wymieszaj w miseczce składniki sosu i delikatnie polej nim zawartość koszyczków, aby nabrały smaku.
  • 6. Koszyczki udekoruj ulubionymi kiełkami lub listkami natki pietruszki.

    Smacznego!

Komentarze

Podobne przepisy