koszyczki bezowe z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Chrupiąca beza z serkowym nadzieniem i truskawkami. Wymarzony deser na lato. Serek można zastąpić bitą śmietaną, ja użyłam go bo chciałam zmniejszyć ilość kalorii i przełamać słodycz żeby deser nie był zbyt mulący.

  • 2 godz.

Składniki:

  • na 6 sztuk:
    4 białka
    200 g drobnego cukru
    łyżeczka mąki ziemniaczanej
    łyżeczka octu
    szczypta soli
    150 g truskawek
    300 g serka homogenizowanego z wanilią
    łyżka płatków migdałowych

Koszyczki bezowe z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • bezy przed pieczeniem 1. Białka ubić z solą na sztywno a następnie nadal ubijając powoli wsypywać cukier. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ocet. Przełożyć masę do szprycy. Na blaszkę wyłożoną papierem wycisnąć sześć okręgów a następnie wokół każdego wyciskać rozetki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec 5 minut, zmniejszyć temperaturę do 140*C i piec pół godziny. Po tym czasie obniżyć do 90*C i suszyć jeszcze godzinę. Truskawki pokroić w plasterki. Przed podaniem na środek bezy nałożyć serek i ułożyć truskawki. Posypać płatkami migdałowymi.

Komentarze

Podobne przepisy