Chrupiąca beza z serkowym nadzieniem i truskawkami. Wymarzony deser na lato. Serek można zastąpić bitą śmietaną, ja użyłam go bo chciałam zmniejszyć ilość kalorii i przełamać słodycz żeby deser nie był zbyt mulący.
2 godz.
Składniki:
na 6 sztuk:
4 białka
200 g drobnego cukru
łyżeczka mąki ziemniaczanej
łyżeczka octu
szczypta soli
150 g truskawek
300 g serka homogenizowanego z wanilią
łyżka płatków migdałowych
Koszyczki bezowe z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić z solą na sztywno a następnie nadal ubijając powoli wsypywać cukier. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ocet. Przełożyć masę do szprycy. Na blaszkę wyłożoną papierem wycisnąć sześć okręgów a następnie wokół każdego wyciskać rozetki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec 5 minut, zmniejszyć temperaturę do 140*C i piec pół godziny. Po tym czasie obniżyć do 90*C i suszyć jeszcze godzinę. Truskawki pokroić w plasterki. Przed podaniem na środek bezy nałożyć serek i ułożyć truskawki. Posypać płatkami migdałowymi.
Komentarze