Koszyczek z różami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Ten słodki koszyczek z powodzeniem może zastąpić bukiet kwiatów lub być słodkim upominkiem.

  • 2 godz.

Składniki:

  • CIASTO MARMURKOWE

    30dag mąki pszennej
    100ml mleka
    3 łyżki kakao
    4 jajka
    20dag cukru pudru
    20dag masła lub margaryny
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 małe opakowanie rodzynek
    LUKIER OZDOBNY

    25 dag margaryny
    40dag cukru pudru
    1 łyżka kakao
    LUKIER PLASTYCZNY

    25ml gorącej wody
    40dag cukru pudru
    1 1\2 łyżki żelatyny
    1 1\2 łyżki glukozy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Koszyczek z różami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • k2o 1. CIASTO MARMURKOWE
    Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, podzielić na dwie równe części. Do jednej z nich dodać kakao i wymieszać. Miękkie masło utrzeć na gładką masę, dodając porcjami cukier puder i żółtka. Białka ubić na sztywną pianę. Na końcu dodać cukier waniliowy i mleko. Wymieszać i połączyć z ubitą wcześniej pianą. Masę podzielić na dwie równe części. Jedną delikatnie wymieszać z mąką połączoną z kakao i rodzynkami, do drugiej części dodać pozostałą mąkę i dokładnie wymieszać. Formę do keksa (najlepiej średnią wysoką) posmarować tłuszczem i obsypać mąką. Wlać jasną masę , a następnie kakaową. Na powierzchni ciasta zrobić nacięcie nożem zanurzonym w roztopionym tłuszczu (wówczas ciemna masa spłynie do środka). Piec godzinę w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni.
    LUKIER OZDOBNY
    Margarynę utrzeć na puszystą masę dodać cukier puder i ucierać aż będzie gładka masa. Dodać łyżkę kakao i wymieszać.
    LUKIER PLASTYCZNY
    Do gorącej wody wsypujemy żelatynę i mieszamy aż cała się rozpuści, dodajemy glukozę. Na stolnicę(lub blat) wysypujemy cukier puder i powoli wlewamy do niego żelatynę z rozpuszczoną glukozą zarabiamy masę aż będzie gładka, jeśli się nam klei podsypujemy mąką ziemniaczaną. Gotową masę dzielimy na części i dodajemy barwniki, zielonego lukru będziemy potrzebować najmniej dlatego najlepiej go robić na końcu kiedy mamy już zrobione róże. Pamiętajmy żeby nie przesadzać z ilością dodawanych barwników bo bardzo mocno farbują. Lukier plastyczny wałkujemy i wykrawamy większym kieliszkiem krążki na 4cm, na 2 róże potrzeba nam 4-5 krążków. Krążki sklejamy końcami i robimy z nich rulonik przecinamy na pół i mamy 2 róże. Listki wykrawam nożem. Lukier ozdobny nakładamy do szprycy i zakładamy końcówkę z dziurką, zdobimy ostudzone ciasto. Robimy pionowe kreski z odstępami 1,5cm od siebie dookoła ciasta. Zmieniamy końcówkę na pół gwiazdkę lub gwiazdkę i robimy dookoła poziome paski na przemian z kreskami (szachownicę). Na wierzchu układamy zrobione róże i listki.

Porady

Możemy zrobić również okrągły koszyk używając do tego okrągłej tortownicy(24cm, zdjęcie w Opisie wykonania) Lukier plastyczny szybko wysycha dlatego najlepiej kawałek który nie jest nam potrzebny owijać w folię.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować