Koszyczek wielkanocny z babeczkami

0 (0 ocen)

dekoracja na stole jadalna, allbo mozna go komuś wręczyć jako prezent ;-)

Składniki:

  • · Koszyczek:
    · mąki 1 kg
    · masła 5 dag
    · drożdży 4 dag
    · cukru 8 dag
    · letniego mleka 1/2 L
    · jajka 2
    · soli
    · skórka otarta z jednej cytryny
    · Lukier:
    · cukru pudru 15 dag
    · gorąca woda 4-5 łyżek
    · jajek 5 szt
    · cukru 5 łyżek
    · mąki pszennej 5 lyżek
    · proszku do pieczenia 1 łyżeczka
    · masa plastyczna:
    · cukru pudru 400 g
    · glukozy w proszku 50 g
    · żelatyny 2 łyżeczki
    · wody 35 ml
    · ewentualnie barwniki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Koszyczek wielkanocny z babeczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Babeczki:
    Białka ubić na sztywno.Dodać cukier i dokładnie wymieszać.Dodać żółtka i mąkę i proszek do pieczenia.Nałożyć uzyskaną masę do foremek i piec w temp180stopni 20-25 min.
    Masa plastyczna:
    Do gorącej wody dodać żelatynę i mieszać do jej rozpuszczenia.Następnie dodać glukozę i też mieszać do rozpuszczenia.Gdy płyn przestygnie ale nie stężeje dodawać po trochu cukru pudru i zagniatać dosypując cukier.Masa powinna wchłonąć cały puder lecz należy dodawać go partiami.Należy uważać aby masa nie była zbyt sucha.Wyrabiać masę aż do momentu kiedy uzyska ona konsystencję plasteliny.Na koniec można dodać aromat i barwniki.Natychmiast po przygotowaniu szczelnie zawinąć w folię spożywczą.
    Koszyczek:
    Mąkę przesiej,masłoroztop,odstaw.Drożdże rozetrzyj z łyżką cukru i łyżką mąki oraz kilkoma łyżkami letniego mleka.Odstaw na 30 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Rozbij jajka,oddziel żółtka od białek.Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę.Mąkę wymieszaj z żółtkami,resztą mleka i solą.Wyrabiaj aż składniki dobrze się połączą.Dodaj stopione letnie masło oraz skórkę otartą z cytryny.wyrób i uformuj z niego kulę,oprósz mąką,nakryj lnianą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na minimum 40 minut.
    Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na grubość ok. ½ cm na podsypanej mąką dużej desce do krojenia.Ostrym nożem podziel go na 26 pasków ok. ½ -cm grubości.Dłonie dokładnie natrzyj mąką. 13 pasków ciasta ułóż obok siebie w 0,5cm odstępach na płachcie śliskiego papieru.Przeplataj między nimi pozostałych 13 pasków,aż powstanie gęsta siatka.
    Żaroodporną miskę o śr 17 cm odwróć do góry dnem,posmaruj masłem,nakryj plecionką.Zbędne ciasto odetnij.Plecionkę posmaruj rozmąconym żółtkiem.Piecz w misce 45 min w temp 220stC.Odcięte ciasto zagnieć,uformuj z niego dwa wałki.Jeden zlep w okrąg o śr 17cm,z drugiego zrób ucho koszyka.Wszystkie elementy też posmaruj żółtkiem Piecz 25 min w temp 220stC.Z cukru i wody zrobić gęsty lukier.Sklejaj nim poszczególne części koszyka, gdy już ostygną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować