W całości jadalny kosz z truskawkami, na bardzo ciekawym biszkopcie bez dodatku mąki z budyniu waniliowego. Przełożony musem z truskawek i bitą śmietaną z truskawkami.
Dla 6 osób
Średni
Składniki:
BISZKOPT BUDYNIOWY:
- budynie śmietankowe: 3 sztuki
- jajka: 6 sztuk
- cukier: 0.8 szklanki
- proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
- mąka tortowa: 2 łyżki
MUS TRUSKAWKOWY:
- śmietana 30 procentowa: 300 gramów
- cukier puder: 2 łyżki
- truskawki: 250 gramów
- Żelatyna: 25 gramów
MASA Z BITEJ śMIETANY Z TRUSKAWKAMI:
- śmietana słodka 30%: 300 gramów
- śmietan fix: 1 sztuka
- cukier puder: 2 łyżki
- truskawki: 10 sztuk
MASA DO POKRYCIA TORTU:
- czekolada gorzka: 190 gramów
- masło: 4 łyżki
- śmietana 18%: 0.5 szklanki
- ekstrakt z wanili: 1 łyżeczka
- sól: 0.25 łyżeczki
- cukier puder (około to zalezy jak gęsta ma być masa): 3 szklanki
DODATKOWO:
- truskawki do dekoracji: 70 gramów
Kosz z truskawkami - tort - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczynamy od przygotowania biszkoptu. Białka ubijamy na sztywną pianę, na koniec dodajemy cukier.Dalej ubijając dodajemy po 1 żółtku. Budynie mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz mąką i stopniowo dodajemy do masy mieszając delikatnie, najlepiej już łyżką. Wylewamy do wyłożonej pergaminem tortowiny i pieczemy ok 1 h w temp. 160 stopni. Absolutnie nie otwieramy piekarnika podczas pieczenia i od razu po upieczeniu, żeby biszkopt nie opadł. Studzimy i przekrawamy na 4 blaty.
2.Przygotowujemy mus truskawkowy. Truskawki miskujemy za pomocą blendera. Śemitanę ubijamy na sztwyno z fixem, pod koniec dodajemy cukier puder. Mieszamy z zmiksowanymi truskawkami. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i dodajemy do masy miskując dalej mikserem. Odstawiamy do lodówki.
Przygotowujemy masę z bitej śmietany z truskawkami. Śmietanę ubijamy na sztywno z fixem. Na koniec dodajemy cukier puder, dokładnie mieszamy. Truskawki kroimy na mniejsze kawałki i mieszamy z masą. Odstawiamy do lodówki.
3.Gdy mus zgęstnieje na tyle by możnabyło nim przełożyć tort, możemy zacząć składanie. Blaty nasączamy syropem cukrowym. Pierwszy przekładamy połową bitej śmietany z truskawkam, kładziemy kolejny, nasączamy i dajemy mus truskawkowy cały, kładziemy następny blat, nasączamy i dajemy resztę bitej śmietany z truskawkami, przykrywamy ostatnim blatem. Wsatwaiamy do lodówki, żeby ładnie zastygło.
4.W tym czasie przygotowujemy masę do ozdobienia tortu. Czekoladę rozpuszczamy wraz z masłem, studzimy. Po tym czasie mieszamy ze śmietaną, ekstraktem, solą i dodajemy stopniowo cukier, im więcej dodamy tym gęstsza będzie masa, także jest to w zależoności od tego jak sztywną chcemy uzsykać.
Tak przygotowaną masą ozdabiamy tort wzorem kosza. Na wierzchu układamy umyte truskawki.
Komentarze