Kosz z truskawkami - tort

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Średni

W całości jadalny kosz z truskawkami, na bardzo ciekawym biszkopcie bez dodatku mąki z budyniu waniliowego. Przełożony musem z truskawek i bitą śmietaną z truskawkami.

  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • BISZKOPT BUDYNIOWY:
    - budynie śmietankowe: 3 sztuki
    - jajka: 6 sztuk
    - cukier: 0.8 szklanki
    - proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
    - mąka tortowa: 2 łyżki
    MUS TRUSKAWKOWY:
    - śmietana 30 procentowa: 300 gramów
    - cukier puder: 2 łyżki
    - truskawki: 250 gramów
    - Żelatyna: 25 gramów
    MASA Z BITEJ śMIETANY Z TRUSKAWKAMI:
    - śmietana słodka 30%: 300 gramów
    - śmietan fix: 1 sztuka
    - cukier puder: 2 łyżki
    - truskawki: 10 sztuk
    MASA DO POKRYCIA TORTU:
    - czekolada gorzka: 190 gramów
    - masło: 4 łyżki
    - śmietana 18%: 0.5 szklanki
    - ekstrakt z wanili: 1 łyżeczka
    - sól: 0.25 łyżeczki
    - cukier puder (około to zalezy jak gęsta ma być masa): 3 szklanki
    DODATKOWO:
    - truskawki do dekoracji: 70 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kosz z truskawkami - tort - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kosz z truskawkami - tort 1. Zaczynamy od przygotowania biszkoptu. Białka ubijamy na sztywną pianę, na koniec dodajemy cukier.Dalej ubijając dodajemy po 1 żółtku. Budynie mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz mąką i stopniowo dodajemy do masy mieszając delikatnie, najlepiej już łyżką. Wylewamy do wyłożonej pergaminem tortowiny i pieczemy ok 1 h w temp. 160 stopni. Absolutnie nie otwieramy piekarnika podczas pieczenia i od razu po upieczeniu, żeby biszkopt nie opadł. Studzimy i przekrawamy na 4 blaty.







  • Kosz z truskawkami - tort 2. Przygotowujemy mus truskawkowy. Truskawki miskujemy za pomocą blendera. Śemitanę ubijamy na sztwyno z fixem, pod koniec dodajemy cukier puder. Mieszamy z zmiksowanymi truskawkami. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i dodajemy do masy miskując dalej mikserem. Odstawiamy do lodówki.


    Przygotowujemy masę z bitej śmietany z truskawkami. Śmietanę ubijamy na sztywno z fixem. Na koniec dodajemy cukier puder, dokładnie mieszamy. Truskawki kroimy na mniejsze kawałki i mieszamy z masą. Odstawiamy do lodówki.
  • Kosz z truskawkami - tort 3. Gdy mus zgęstnieje na tyle by możnabyło nim przełożyć tort, możemy zacząć składanie. Blaty nasączamy syropem cukrowym. Pierwszy przekładamy połową bitej śmietany z truskawkam, kładziemy kolejny, nasączamy i dajemy mus truskawkowy cały, kładziemy następny blat, nasączamy i dajemy resztę bitej śmietany z truskawkami, przykrywamy ostatnim blatem. Wsatwaiamy do lodówki, żeby ładnie zastygło.
  • 4. W tym czasie przygotowujemy masę do ozdobienia tortu. Czekoladę rozpuszczamy wraz z masłem, studzimy. Po tym czasie mieszamy ze śmietaną, ekstraktem, solą i dodajemy stopniowo cukier, im więcej dodamy tym gęstsza będzie masa, także jest to w zależoności od tego jak sztywną chcemy uzsykać.

    Tak przygotowaną masą ozdabiamy tort wzorem kosza. Na wierzchu układamy umyte truskawki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować