Kostki z polenty z sosem pieczarkowo - winnym

0 (0 ocen)

  • 60 min

Danie pochodzi z kuchni włoskiej

  • 60 min

Składniki:

  • składniki :
    750 ml wody
    150 g polenty lub mąki kukurydzianej
    2 roztrzepane jajka
    bułka tarta
    oliwa z oliwek
    sól
    sos pieczarkowy:
    250 g pieczarek pokrojonych w większe kawałki
    2 posiekane ząbki czosnku
    150 ml białego wytrawnego wina
    sól i pieprz
    6 łyżek gęstej śmietany
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kostki z polenty z sosem pieczarkowo - winnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagotowujemy w garnku osoloną wodę, stopniowo dodajemy polentę, cały czas mieszając aby nie zrobiły się grudki. Gotujemy polentę na małym ogniu około 15 minut ciągle mieszając, aż zgęstnieje i zacznie odchodzić od łyżki. Blaszkę do pieczenia natłuszczamy, wykładamy na nią polentę, dokładnie wyrównując, studzimy. po wystudzeniu kroimy ją na średniej wielkości kwadraciki, moczymy w jajku, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanej oliwie na rumiano z obu stron. podajemy z sosem pieczarkowym
    sos:
    Rozgrzewamy oliwę, lekko podsmażamy na niej posiekany czosnek, następnie dodajemy pieczarki, smażymy wszystko kilka minut. dodajemy wino, smażymy około 5 minut, następnie dodajemy śmietanę, lekko podgrzewamy, doprawiamy solą i pieprzem .

Porady

Kostka smakuje wyśmienicie również z sosem pomidorowym, sos pieczarkowy możemy też podawać z makaronem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować