składniki :
750 ml wody
150 g polenty lub mąki kukurydzianej
2 roztrzepane jajka
bułka tarta
oliwa z oliwek
sól
sos pieczarkowy:
250 g pieczarek pokrojonych w większe kawałki
2 posiekane ząbki czosnku
150 ml białego wytrawnego wina
sól i pieprz
6 łyżek gęstej śmietany
Kostki z polenty z sosem pieczarkowo - winnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zagotowujemy w garnku osoloną wodę, stopniowo dodajemy polentę, cały czas mieszając aby nie zrobiły się grudki. Gotujemy polentę na małym ogniu około 15 minut ciągle mieszając, aż zgęstnieje i zacznie odchodzić od łyżki. Blaszkę do pieczenia natłuszczamy, wykładamy na nią polentę, dokładnie wyrównując, studzimy. po wystudzeniu kroimy ją na średniej wielkości kwadraciki, moczymy w jajku, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanej oliwie na rumiano z obu stron. podajemy z sosem pieczarkowym
sos:
Rozgrzewamy oliwę, lekko podsmażamy na niej posiekany czosnek, następnie dodajemy pieczarki, smażymy wszystko kilka minut. dodajemy wino, smażymy około 5 minut, następnie dodajemy śmietanę, lekko podgrzewamy, doprawiamy solą i pieprzem .
Porady
Kostka smakuje wyśmienicie również z sosem pomidorowym, sos pieczarkowy możemy też podawać z makaronem
Komentarze