Kostki miodowe

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Lubię słodycze, więc często pomagam mamie przy pieczeniu. Mieszam składniki, przygotowuję polewy, i sam dekoruję ciasta.

Składniki:

  • Ciasto:
    ● 1/4 l mleka
    ● 7 dag masła
    ● 1,5 szklanki mąki pszennej
    ● 21 dag cukru pudru
    ● 4 jajka
    ● 1 op. (8 g) proszku do pieczenia
    ● 4 łyżki miodu
    ● tłuszcz do wysmarowania blachy

    Polewa:
    ● 1/4 l mleka
    ● 1 szklanka cukru
    ● 13 dag masła
    ● 2 czubate łyżki kakao
    ● wiórki kokosowe do dekoracji

Kostki miodowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kostki miodowe 1. Miód i masło roztapiamy oddzielnie, studzimy. Jajka ucieramy z cukrem. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem oraz mleko, miód i masło. Ciasto
    dokładnie mieszamy.
  • Kostki miodowe 2. Blachę o wymiarach 25x40 cm smarujemy tłuszczem. Wlewamy ciasto i pieczemy ok. 50-60 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 °C.
  • Kostki miodowe 3. Przygotowujemy polewę. Roztapiamy masło z cukrem. Dodajemy mleko i kakao. Gotujemy, a następnie schładzamy.
  • Kostki miodowe 4. Ostudzone ciasto kroimy w kostki i zanurzamy w polewie. Posypujemy wiórkami kokosowymi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_12-2009

Komentarze

Podobne przepisy