Kostki kokosowe

4.5 (195 ocen)

  • 20 min

Znane i lubiane

  • 20 min

Składniki:

  • Ciasto:

    45 dag mąki,
    2 jaja,
    1/3 kostki margaryny,
    25 dag cukru pudru,
    3 łyżki płynnego miodu,
    ¾ szklanki mleka,
    aromat waniliowy,
    3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

    Polewa:

    kostka masła,
    szklanka cukru,
    szklanka mleka,
    5 dag kakao,
    kieliszek rumu lub wódki,
    20 dag wiórków kokosowych (można użyć także mielone orzechy, migdały)
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kostki kokosowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubić z cukrem i miodem, dodać pokrojoną margarynę i dobrze utrzeć. Dodać mąkę z proszkiem, mleko, aromat. Piec ok. 20 min. (temperatura 180 st.) w dużej blaszce wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką (moja 30x40 cm).

    Ostudzone ciasto pokroić w kostki o boku 4 cm. Zagotować składniki polewy (oprócz alkoholu!). Po zdjęciu z ognia wlać rum i wymieszać. Kostki maczać w gorącej polewie i ze wszystkich stron posypywać wiórkami. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować