KOSTKA ŻURAWINOWA Z ŚMIETANĄ I BIAŁĄ CZEKOLADĄ

4.5 (154 ocen)

  • 35 min

Przepis wymyśliłam sama... Proste ciasto i zarazem pyszne żurawinowy smak jest przyjemnością dla podniebienia:)

  • 35 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    3 jaja
    3 łyżki mąki
    3 łyżki cukru
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa żurawinowa:
    3/4 szkl. żurawiny ze słoika
    500 ml śmietany do deserów (DECOR UP 1L)
    Masa śmietanowa z białą czekoladą:
    2 białe czekolady
    500 ml śmietany do deserów
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Desery Biszkopty

Kostka żurawinowa z śmietaną i białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka, zmiksować, dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć. Wylać do blaszki ( 15x25 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 20 minut w 180 st. C. Wystudzić. Przekroić biszkopt na 2 blaty.
    Masa żurawinowa:
    Śmietanę ubić na sztywno i dodać żurawinę ( przed dodaniem żurawiny do śmietany najlepiej przetrzeć ją przez sitko by masa była gładka bez skórek i pestek). Na pierwszy blat wykładamy masę śmietanową z żurawiną... Przykrywamy drugim blatem.
    Masa śmietanowa z białą czekoladą:
    Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gdy będzie gładka, odstawiamy do przestygnięcia. Ubijamy drugą połowę śmietany i gdy będzie już sztywna łączymy ją z białą czekoladą. Wykładamy na wierzch i równamy łyżką.

Porady

Użyłam śmietany DECOR UP... 1 L kosztuje ok. 8-9 zł a naprawdę jest dobra i powiększa swoją objętość.... Jest lekko słodzona i nadaje się do większości deserów...a co najlepsze po dłuższym leżakowaniu ciasta na stole ciasto nie rozjeżdża się :) Polecam

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Śmietana Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować