Ciasto Kostka truskawkowa bez pieczenia

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Szybkie i proste ciasto na zimno. Delikatne, puszyste i kremowe. Poza sezonem można użyć mrożonych truskawek.

  • 2 godz.

Składniki:

  • na małą blaszkę 20x25cm:
    paczka maślanych herbatników
    1 galaretka truskawkowa
    250 ml kremówki 36 %
    szklanka truskawek świeżych lub mrożonych
    tabliczka mlecznej lub gorzkiej czekolady
    3-4 łyżki mleka
    posypka lub świeże owoce do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Herbaty

Ciasto kostka truskawkowa bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO: Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. następnie dno wyłożyć herbatnikami.

    Galaretkę rozpuścić w niepełnej szklance gorącej wody (ok 200 ml), ostudzić.

    Kiedy zacznie tężeć, ubić bitą śmietanę. Dodać do niej tężejącą galaretkę i krótko zmiksować.

    Następnie dodać truskawki (pokrojone lub zmiksowane na gładką masę) i wymieszać.

    Masę wyłożyć na herbatniki i przykryć kolejną warstwą ciastek.
  • 2. POLEWA: Do rondelka wlać 3-4 łyżki mleka i dodać połamaną w kostki czekoladę. Na małym ogniu podgrzewać ciągle mieszając aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady.

    Polewę rozsmarować na herbatnikach. Wierzch posypać posypką lub udekorować świeżymi owocami.
  • 3. Schłodzić przed podaniem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Herbatniki Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować