Kostka truskawkowa

4.5 (190 ocen)

Obłędne połączenie masy śmietanowej z musem truskawkowym.

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek
    szklanka cukru
    szklanka mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa śmietanowa:
    0,5 l śmietany kremówki
    galaretka cytrynowa

    Masa truskawkowa:
    70 dag truskawek
    szklanka cukru
    4 galaretki truskawkowe
    oraz
    2 galaretki truskawkowe
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kostka truskawkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0rquaue 1. Białka oddzielamy od żółtek, białka ubijamy na sztywną pianę dodajemy żółtka i ciągle ubijając pomału dodajemy cukier i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy na blachę wyścieloną papierem do pieczenia o wymiarach 36x24 i pieczemy 25 min w temperaturze 180C. Studzimy i ściągamy papier
  • image-109js21 2. Truskawki myjemy odcedzamy na durszlaku i miksujemy blenderem. Do truskawek dodajemy cukier i doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia i wsypujemy galaretki (proszek ) dokładnie mieszamy i odstawiamy do stężenia. Gdy masa zacznie tężeć wykładamy ją na biszkopt i odstawiamy do lodówki aby masa stężała.
  • image-12ge4mg 3. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w szklance wrzątku i odstawiamy do stężenia. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, pod sam koniec ubijania wlewamy tężejącą galaretkę i dokładnie mieszamy.
  • image-1atjdo5 4. Masę śmietanową wykładamy na masę truskawkową i zalewamy tężejącą galaretką truskawkową rozpuszczoną w 2,5 szklance wody. Odstawiamy do lodówki aby ciasto stężało.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa śmietanowa Truskawki Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować