Kostka truskawkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielamy od żółtek, białka ubijamy na sztywną pianę dodajemy żółtka i ciągle ubijając pomału dodajemy cukier i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy na blachę wyścieloną papierem do pieczenia o wymiarach 36x24 i pieczemy 25 min w temperaturze 180C. Studzimy i ściągamy papier
2.Truskawki myjemy odcedzamy na durszlaku i miksujemy blenderem. Do truskawek dodajemy cukier i doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia i wsypujemy galaretki (proszek ) dokładnie mieszamy i odstawiamy do stężenia. Gdy masa zacznie tężeć wykładamy ją na biszkopt i odstawiamy do lodówki aby masa stężała.
3. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w szklance wrzątku i odstawiamy do stężenia. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, pod sam koniec ubijania wlewamy tężejącą galaretkę i dokładnie mieszamy.
4.Masę śmietanową wykładamy na masę truskawkową i zalewamy tężejącą galaretką truskawkową rozpuszczoną w 2,5 szklance wody. Odstawiamy do lodówki aby ciasto stężało.
Komentarze