Kostka Rubika z galaretkami

4.49 (189 ocen)

  • 2 godz.

Pyszna, cytrynowa pianka na delikatnym biszkopcie z zatopionymi kosteczkami galaretki

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki na biszkopt:
    6 jaj
    szklanka cukru
    szczypta soli
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    szklanka mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Składniki na masę cytrynową z galaretkami:
    2 i pół opakowania galaretki cytrynowej
    660 ml śmietany 30%
    galaretka truskawkowa
    galaretka agrestowa
    galaretka pomarańczowa
Wystaw ocenę:

4.49 (189 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Galaretki Pianka

Kostka rubika z galaretkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Żółtka oddzielam od białek.Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywno.
    Pod koniec ubijania wsypuję cukry i miksuję do uzyskania sztywnej bezy. Następnie dodaję po jednym żółtku, miksując na najniższych obrotach. Do masy przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszam delikatnie, ale dokładnie. Ciasto wylewam na blaszkę 22x24 cm. Piekę w temp 180 stopni ok. 35 minut.
    Po przestudzeniu kroję wzdłuż na 2 blaty.



  • 2. Masa cytrynowa z galaretkami:
    Galaretki:truskawkową, agrestową i pomarańczową rozrabiam w szklance wody( każdą osobno).
    Wylewam do 3 talerzy. Odstawiam do stężenia. Kiedy są już twarde, kroję je w kostki.

    Masa cytrynowa: ( przygotować kiedy już mamy wszystko gotowe)
    Galaretki cytrynowe rozrabiamy w 500 ml gorącej wody. Studzimy.
    Śmietankę kremówkę miksujemy na sztywno.
    Kiedy galaretka wystygnie i lekko zaczyna tężeć wlewamy ją powoli, strumieniem do śmietanki i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Do masy cytrynowej dodajemy pokrojone w kostkę galaretki. Dokładnie mieszamy.
    Wylewamy na ostudzony blat biszkoptowy( blat radzę umieścić w brytfance w której, piekliśmy ciasto- będzie pewność,że masa nie wypłynie bokami)
    Wyrównujemy. Przykrywamy drugim blatem i lekko dociskamy.
    Szczelnie owijamy folią aluminiową i wstawiamy do lodówki na 3 godziny.

    Po upływie czasu wyjmujemy ciasto z lodówki i dekorujemy polewą czekoladową. Odstawiamy do chłodu do stężenia polewy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować