Kostka rubika z galaretkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Żółtka oddzielam od białek.Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywno.
Pod koniec ubijania wsypuję cukry i miksuję do uzyskania sztywnej bezy. Następnie dodaję po jednym żółtku, miksując na najniższych obrotach. Do masy przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszam delikatnie, ale dokładnie. Ciasto wylewam na blaszkę 22x24 cm. Piekę w temp 180 stopni ok. 35 minut.
Po przestudzeniu kroję wzdłuż na 2 blaty.
2.Masa cytrynowa z galaretkami:
Galaretki:truskawkową, agrestową i pomarańczową rozrabiam w szklance wody( każdą osobno).
Wylewam do 3 talerzy. Odstawiam do stężenia. Kiedy są już twarde, kroję je w kostki.
Masa cytrynowa: ( przygotować kiedy już mamy wszystko gotowe)
Galaretki cytrynowe rozrabiamy w 500 ml gorącej wody. Studzimy.
Śmietankę kremówkę miksujemy na sztywno.
Kiedy galaretka wystygnie i lekko zaczyna tężeć wlewamy ją powoli, strumieniem do śmietanki i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Do masy cytrynowej dodajemy pokrojone w kostkę galaretki. Dokładnie mieszamy.
Wylewamy na ostudzony blat biszkoptowy( blat radzę umieścić w brytfance w której, piekliśmy ciasto- będzie pewność,że masa nie wypłynie bokami)
Wyrównujemy. Przykrywamy drugim blatem i lekko dociskamy.
Szczelnie owijamy folią aluminiową i wstawiamy do lodówki na 3 godziny.
Po upływie czasu wyjmujemy ciasto z lodówki i dekorujemy polewą czekoladową. Odstawiamy do chłodu do stężenia polewy.
Komentarze