Kostka orzechowa z powidłami

5 (162 ocen)

Uwielbiam to ciasto na różnych uroczystościach rodzinnych. Jest eleganckie i bardzo smaczne. Idealnie pasuje na Święta Bożego Narodzenia, Sylwestra czy karnawałowe szaleństwa.

Składniki:

  • ciasto:
    4 szklanki mąki
    1 1/2 kostki margaryny
    3/4 szklanki cukru pudru
    6 żółtek
    1 mały proszek do pieczenia
    2 cukry waniliowe

    Beza na ciasto:
    6 białek
    0,5 szklanki cukru pudru
    0,5 szklanki posiekanych orzechów

    1 duże opakowanie kremu do karpatki lub wg.swojego przepisu.
    0,5 l.mleka
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    0,5 szklanki cukru
    2-3 łyżki oleju
    1 kostka margaryny lub masła

    2 słoiki powideł każdy po 400 gram
    1 szklanka orzechów siekanych

    polewa:
    pół kostki margaryny
    pół szklanki cukru
    3-4 łyżki ciemnego kakao
    3 łyżeczki mleka

    wymiar blachy 22cm/33cm
Wystaw ocenę:

5 (162 ocen)

Kostka orzechowa z powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Składniki na ciasto zagniatamy.
  • ciasto 2. Dzielimy na dwie części.
  • ciasto 3. Wykładamy ciastem obie blachy wyłożone papierem do pieczenia.
  • powidła 4. Na każde ciasto wyłóż powidła.
  • orzechy 5. Posyp obficie posiekanymi orzechami obie blachy.
  • białka z orzechami 6. Ubijamy białka na sztywną pianę, dodaj 0,5 szklanki cukru. Po ubiciu dodaj orzechy i wymieszaj.
  • beza 7. Wyłóż naszą beze na jeden spód ciasta i rozsmaruj.
  • ciasto 8. Ciasto z bezą pieczemy 35minut, a ciasto z powidłami 25minut w 180 stopniach. Pamiętaj aby nie zdejmować papier z ciasta z bezą ponieważ łatwiej się nam będzie kładło ciasto gdy będziemy je składać.
  • krem 9. Przygotuj krem wg.przepisu na opakowaniu kremu do karpatki lub swój ulubiony.
    Odlej pół szklanki zimnego mleka i wymieszaj w nim składniki na budyń. Resztę mleka zagotuj i wlej mleko z mąkami i olejem. Mieszaj i pozostaw do wystudzenia. Po wystudzeniu zmiksuj z tłuszczem.
    Jeśli lubisz dużo kremu polecam podwoić składniki na budyń.
  • ciasto 10. Po wystudzeniu ciasta wyłóż krem na ciasto z powidłami.
  • ciasto-składanie 11. Następnie na rozsmarowany krem połóż ciasto z bezą -tak aby beza była położona na krem.
  • ciasto-składnie 12. W ten sposób mamy równe ciasto z wierzchu.
  • polewa 13. Polewa: przepis w linku http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/polewa-kakaowa-na-ciasto

Porady

Ciasto najlepiej zrobić na dwa dni przed podaniem,ewentualnie można je skropić wodą smakową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Powidła śliwkowe Orzechy Czekolada Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować