Kostka mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto (porcja na 1 blat, należy zrobić 2 porcje na 2 blaty):
Białka ubić z cukrem i proszkiem do pieczenia na sztywną pianę. Żółtka krótko ubić mikserem, dodać do piany z białek, wymieszać delikatnie łyżką. Wsypać mąkę pszenną i kakao, krótko zmiksować na niskich obrotach. Wyłożyć do prostokątnej formy o wymiarach 30x25 cm, wyrównać. Piec do suchego patyczka ok.15-18 minut w 180°C. Z takiej samej porcji upiec jeszcze jeden blat ciasta.
2.Poncz:
Wymieszać wodę z cukrem do jego rozpuszczenia. Poncz podzielić na 2 równe porcje. Jedną z nich nasączyć dolną część ciasta. Drugą nasączymy górną część ciasta po nałożeniu go na masę mascarpone.
3.Masa mascarpone:
Śmietankę ubić z cukrem na sztywną pianę (ok.2-3 minut). Dodać mascarpone, krótko wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Całą masę wyłożyć na nasączony dolny blat ciasta, wyrównać. Przyłożyć drugą częścią ciasta, nasączyć pozostałym ponczem.
4.Polewa czekoladowa:
Z czekolady odłamać 8 kostek, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Resztę czekolady zalać śmietanką, rozpuścić na parze (nie dopuścić do zagotowania lub zbyt długiego podgrzewania), wymieszać, wylać na wierzch ciasta, cienko rozsmarować, posypać startą czekoladą.
Wstawić do lodówki do schłodzenia.
Komentarze