KOSTKA KRÓWKOWA

4.5 (169 ocen)

  • 2 godz.

Ciasto 3-Bit z kruchymi plackami i warstwą czekoladowych herbatników. Ciasto bardzo pyszne,wszyscy uwielbiają.

  • 2 godz.

Składniki:

  • ciasto:
    -1,5 margaryny tj. 375 g.
    -1 szklanka cukru
    -1 cukier waniliowy
    -3 jajka
    -5 szklanek mąki
    -2 łyżeczki proszku do pieczenia
    -2 łyżki gęstej śmietany

    masa krówkowa:
    -1 margaryna
    -3/4 szklanki cukru pudru
    -1 puszka mleka zagęszczonego, słodzonego-530 g.
    -5 łyżeczek żelatyny
    -ok.1/4 szklanki wody zimnej

    masa budyniowa:
    -3 szklanki mleka
    -2 budynie toffi z cukrem
    -2 łyżki cukru (jeżeli budynie są bez cukru,to dodatkowo+4 łyżki)
    -100 g. masła

    czekoladowa bita śmietana:
    -250 ml. śmietanki 30 %
    -1 biała czekolada
    -3 łyżki cukru pudru
    -1 śmietan-fix
    -3 łyżeczki żelatyny
    -1/3 szklanki gorącej wody

    góra:
    -4 paczki herbatników w masie czekoladowej(tutaj Maltanki)
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Herbaty

Kostka krówkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wykładanie ciasta 1. Zmiksować margarynę z cukrem, dodając po jajku. Przesiać mąkę z proszkiem, dodać śmietanę i na niższych obrotach zmiksować. Ciasto zagnieść, podzielić na 3 części. Każdą rozwałkować, albo poukładać jak kruszonkę i wylepić na blaszkę,30x40.
  • przed pieczeniem 2. Blaszka dobrze jak jest wyłożona papierem do pieczenia i ma jeden bok otwarty, łatwiej ciasto zsunąć po upieczeniu.
  • upieczone 3. Piec w 175 * ok. 15-20 min. Następne części upiec tak samo.Można upiec dzień wcześniej a nawet i dwa.
  • ciasto przed przekładaniem 4. Jedno ciasto ułożyć do blaszki, zabezpieczonej wyżej papierem do pieczenia.
  • warstwa masy krówkowej 5. masa krówkowa-Mleko wraz z cukrem i margaryną gotować na wolnym ogniu, ciągle mieszając aż do lekkiego zgęstnienia. Odstawić i żelatynę wymieszać z zimną wodą. Jak napęcznieje wkręcić do masy. Od czasu do czasu przemieszać. Letnie wyłożyć na ciasto w blaszce.
  • II ciasto 6. Przykryć drugim plackiem ciasta.
  • warstwa masy budyniowej 7. masa budyniowa-Na mleku ugotować budynie. Odstawić i wmieszać masło.Ostudzić do letniego i wyłożyć na ciasto.
  • ostatnie ciasto 8. Przykryć ostatnim plackiem.
  • warstwa bitej śmietany 9. czekoladowa bita śmietana-Czekoladę roztopić w śmietance, nad parą. Ostudzić i schłodzić w lodówce, przynajmniej pół godziny. Można dzień wcześniej.Żelatynę rozpuścić z gorącą wodą, ostudzić do letniego.Czekoladową śmietankę ubić z pudrem i śmietan-fixem. Dodawać powoli żelatynę, ubić krótko i rozsmarować na placku.
  • warstwa herbatników 10. Zaraz ułożyć herbatniki, jeden obok drugiego. Całość schłodzić.
  • moje wypieki 11. Moje wypieki.:
    ten mój i testowany.
    http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/tarta-z-jablkami-i-zurawina-pod-maslana-kruszonka-2
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Herbatniki Masa budyniowa Masa krówkowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować