Kostka krówkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zmiksować margarynę z cukrem, dodając po jajku. Przesiać mąkę z proszkiem, dodać śmietanę i na niższych obrotach zmiksować. Ciasto zagnieść, podzielić na 3 części. Każdą rozwałkować, albo poukładać jak kruszonkę i wylepić na blaszkę,30x40.
2.Blaszka dobrze jak jest wyłożona papierem do pieczenia i ma jeden bok otwarty, łatwiej ciasto zsunąć po upieczeniu.
3.Piec w 175 * ok. 15-20 min. Następne części upiec tak samo.Można upiec dzień wcześniej a nawet i dwa.
4.Jedno ciasto ułożyć do blaszki, zabezpieczonej wyżej papierem do pieczenia.
5.masa krówkowa-Mleko wraz z cukrem i margaryną gotować na wolnym ogniu, ciągle mieszając aż do lekkiego zgęstnienia. Odstawić i żelatynę wymieszać z zimną wodą. Jak napęcznieje wkręcić do masy. Od czasu do czasu przemieszać. Letnie wyłożyć na ciasto w blaszce.
6.Przykryć drugim plackiem ciasta.
7.masa budyniowa-Na mleku ugotować budynie. Odstawić i wmieszać masło.Ostudzić do letniego i wyłożyć na ciasto.
8.Przykryć ostatnim plackiem.
9.czekoladowa bita śmietana-Czekoladę roztopić w śmietance, nad parą. Ostudzić i schłodzić w lodówce, przynajmniej pół godziny. Można dzień wcześniej.Żelatynę rozpuścić z gorącą wodą, ostudzić do letniego.Czekoladową śmietankę ubić z pudrem i śmietan-fixem. Dodawać powoli żelatynę, ubić krótko i rozsmarować na placku.
10.Zaraz ułożyć herbatniki, jeden obok drugiego. Całość schłodzić.
11.Moje wypieki.:
ten mój i testowany.
http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/tarta-z-jablkami-i-zurawina-pod-maslana-kruszonka-2
Komentarze