Kostka kokosowa - lamingtony

0 (0 ocen)

Lamingtony kojarzą nam się z dzieciństwem. Często nasze babcie i mamy je robiły. Ja czasami wracam do starych przepisów.

Składniki:



  • Ciasto
    450 g mąki pszennej typ 500
    200 g cukru
    80 g margaryny
    2 jajka
    3 łyżki płynnego miodu
    3/4 szkl mleka
    3 łyżeczki cukru waniliowego
    2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia
    Polewa
    250 g margaryny
    1 szkl mleka
    1 szkl cukru
    4 łyżki kakao
    kokos do obtoczenia

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kostka kokosowa - lamingtony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubić z cukrem, cukrem waniliowym na puszystą masę, dodać miód, mleko, miękką margarynę pokrojoną w drobną kostkę i ponownie zmiksować. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodawać stopniowo do masy i dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 22*33 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w 180 stopniach około 25 minut. Zimne ciasto pokroić w kostkę. Polewa: Margarynę, mleko i cukier zagotować. Zdjąć z ognia wsypać przesiane kakao i dokładnie wymieszać by nie zostały grudki z kakao. W ciepłej polewie maczać kostki z ciasta i obtaczać z wszystkich stron w kokosie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować