Ciasto Kostka fantazja

0 (0 ocen)

Jak wiecie dość często piekę i staram się piec albo coś nowego albo dodając jakiś składnik zrobić nową odsłonę wypieku.I tak jest i tym razem.Biszkopt, dwa rodzaje mas i mamy pyszne ciasto do kawy, herbaty albo dla gości.U mnie było i do kawy i do herbaty i dla gości.

Składniki:

  • Biszkopt
    10 jajek
    2/3 szk cukru
    1 cukier waniliowy
    7 łyżek mąki pszennej typ 500
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa I
    2 budynie waniliowe
    700 ml mleka
    250 g miękkiego masła
    50 g gorzkiej czekolady
    1 wafel Grzesiek duży
    cukier do smaku

    Masa II
    250 g serka mascarpone
    500 ml śmietany 36 %
    cukier do smaku
    50 g gorzkiej czekolady
    1 wafel Grzesiek duży

    Polewa
    50 g gorzkiej czekolady
    4 łyżki słodkiej śmietanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty

Ciasto kostka fantazja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywno z cukrem, potem dodawać po jednym żółtku.
    Gdy składniki się połączą, dodawać po łyżce mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać.
    Blaszkę o wymiarach 26 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia ale tylko samo dno.
    Wyłożyć masę biszkoptową i wstawić blaszkę do piekarnika nagrzanego do 165 stopni i piec 40-45 minut w zależności od piekarnika.
    Potem biszkopt wystudzić i przekroić na swa placki.
    ( biszkopt dobrze jest upiec dzień wcześniej )
  • 2. W garnku zagotować 2/3 mleka.
    W 1/3 rozpuścić budynie i cukier i gdy mleko się zagotuje wlać mieszankę budyniową i energicznie mieszając gotować do zgęstnienia.
    Gotowy budyń dokładnie zakryć folią spożywczą i wystudzić.
    Potem utrzeć miękkie masło i porcjami dodawać budyń.
    Gdy masa się połączy dodać rozdrobnioną w rozdrabniaczu czekoladę oraz wafel i wymieszać łyżką.
  • 3. Do blaszki włożyć pierwszy placek, nasączyć ulubionym ponczem lub wodą z sokiem z cytryny, wyłożyć masę i zakryć drugim plackiem.
    Mascarpone utrzeć z cukrem, potem wlać śmietanę i ubić aż śmietana będzie gotowa. Dodać rozdrobnioną w rozdrabniaczu czekoladę oraz wafel i delikatnie wymieszać.
    Masę wyłożyć na cieście ale nie równo.
  • 4. Czekoladę rozpuścić ze śmietanką w kąpieli wodnej i polać dekoracyjnie ciasto.
    Wstawić je do lodówki na co najmniej dwie godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować