Kostka dyniowo - orzechowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dynię, jajka, roztopione i ostudzone masło, cukier, cukier waniliowy miksujemy mikserem na wysokich obrotach do połączenia się składników (ok. 3 min).
2. Do masy dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przyprawami oraz posiekane orzechy. Całość ponownie miksujemy przez chwilkę mikserem na wolnych obrotach do połączenia się składników.
3. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem i natartej tłuszczem blaszki do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 50min (do suchego patyczka).
4. Składniki na polewę podgrzewamy w rondelku na wolnym ogniu, cały czas mieszając do rozpuszczenia się i połączenia składników. Gotową polewę rozprowadzamy równomiernie na wystudzonym cieście.
Porady
Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
Komentarze