Kostka dyniowo - orzechowa

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Korzenne ciasto dyniowo-orzechowe z polewą czekoladową - spróbujcie - jest pyszne :)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    - 2 szklanki obranych orzechów włoskich,
    - 3 szklanki startej na tarce z grubymi oczkami dyni,
    - 6 średniej wielkości jajek,
    - 100g masła,
    - 1,5 szklanki cukru,
    - opakowanie cukru waniliowego 16g.
    - 1 łyżka mielonego cynamonu,
    - 1 łyżeczka mielonego imbiru,
    - 2 szklanki mąki pszennej,
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
    Polewa:
    -4 łyżki masła,
    -4 łyżki mleka,
    - 4 łyżki kakao,
    - 4 łyżki cukru.
    Blaszka do pieczenia 26X36
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kostka dyniowo - orzechowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kostka dyniowo - orzechowa 1. Dynię, jajka, roztopione i ostudzone masło, cukier, cukier waniliowy miksujemy mikserem na wysokich obrotach do połączenia się składników (ok. 3 min).
    2. Do masy dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przyprawami oraz posiekane orzechy. Całość ponownie miksujemy przez chwilkę mikserem na wolnych obrotach do połączenia się składników.
    3. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem i natartej tłuszczem blaszki do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 50min (do suchego patyczka).
    4. Składniki na polewę podgrzewamy w rondelku na wolnym ogniu, cały czas mieszając do rozpuszczenia się i połączenia składników. Gotową polewę rozprowadzamy równomiernie na wystudzonym cieście.

Porady

Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Dynia Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować