Kostka cytrynowo-krówkowa z jagodami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

słodka krówka, przełamana kwaskowatym smakiem cytryny i słonych krakersów

Składniki:

  • Biszkopt: blaszka o wym 24x38 cm:
    5 jajek,
    6 łyżek cukru,
    8 łyżek mąki,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    1 łyżka oleju

    Krem cytrynowy:
    1 budyń waniliowy,
    1 szkl. mleka,
    3/4 szkl. cukru,
    1 kostka masła,
    2 łyżki soku z cytryny,

    Krem toffi:
    1/2 puszki masy krówkowej,
    200 ml śmietany 30%,
    2 śmietan-fixy,

    Dodatkowo:
    dżem jagodowy,
    jagody,
    5 kostek gorzkiej czekolady,
    krakersy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z kremem Desery Toffi

Kostka cytrynowo-krówkowa z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    żółtka udzielamy od białek. Białka ubijamy z cukrem, dodajemy żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia a na końcu olej. Wylewamy na blaszkę wyłożoną pergaminem. Pieczemy 25 min w 180 stopniach.
  • 2. Krem cytrynowy:
    1/4 szkl. mleka odlewamy. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem. W 1/4 szkl. mleka rozrabiamy budyń, wlewamy do gotującego mleka. Budyń studzimy. Ucieramy masło, dodajemy wystudzony budyń oraz sok z cytryny.
  • 3. Krem toffi:
    śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy usztywniacz oraz masę krówkową.
  • ciasto 4. Wykonanie ciasta:
    biszkopt smarujemy dżemem, następnie smarujemy masą cytrynową, posypujemy jagodami (lekko wciskając w krem), układamy krakersy. Smarujemy masą toffi, posypujemy startą czekoladą. Chłodzimy w lodówce kilka godzin.

Porady

ciasto najlepiej smakuje na drugi, trzeci dzień

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody Masa krówkowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_02-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować